Units Podem – En Comú Podem sol·licita al Congrés que s’investiguin les morts del passat dijous a la costa de Melilla

El Grup Parlamentari Confederal Units Podem -En Comú Podem- En Marea ha registrat aquest dilluns, 4 de setembre, al Congrés dels Diputats, la sol·licitud de compareixença en comissió del ministre de l’Interior, el secretari d’Estat de Seguretat i el director de la Guàrdia Civil a fi que expliquin l’ocorregut en l’operatiu que va tenir lloc la matinada del 31 d’agost a l’1 de setembre al voltant de les platges de Melilla.

El dia 31 d’agost a través del compte de twitter d’Helena Maleno, activista de l’organització Walking Borders – Caminant Fronteres s’informava que en el transcurs de la devolució en calenta d’una patera prop de Melilla hi havia hagut un accident. La patera, en la qual segons fonts de la mateixa organització i de les persones supervivents viatjaven 45 persones (30 segons fonts de la Delegació de Govern), va ser bloquejada per la Guàrdia Civil amb la finalitat de que no passés la línia territorial marítima que divideix aigües espanyoles i marroquines i a l’espera que arribés la Marina marroquina i es portés l’embarcació. Aquesta pràctica resulta bastant habitual, tal com va reconèixer el propi Ministre de l’Interior, com a eina de control migratori i, juntament amb les devolucions terrestres, forma part del que es coneix com a devolucions en calent i que va ser inclòs en la reforma de la Llei d’Estrangeria.

Hi ha testimonis que asseguren que, durant aquest procés, l’embarcació va bolcar i diverses persones van morir al caure a l’aigua. Posteriorment, el dia 1 de setembre, es donava a conèixer la mort d’almenys set de les dones que viatjaven en l’embarcació. Fonts marroquines com l’Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH) i alguns mitjans afirmen que hi havia tretze cossos al dipòsit de cadàvers.

Així, el Grup Confederal ha demanat aquestes compareixences perquè aclareixin en quines circumstàncies s’han produït aquest accident i que es depurin les responsabilitats polítiques, penals i administratives corresponents. A més, volem que es decretin tres dies de dol oficial, igual que en els atemptats de Barcelona, perquè totes les vides valen el mateix.