Xavier Domènech a C’S: “No permetrem que faci de l’aigua un negoci”

El cap de llista d’En Comú Podem assegura que el 20D la seva candidatura guanyarà “per defensar el territori, per defensar les Terres de l’Ebre, per derogar projectes de transvasament i protegir els aqüífers”

 

El cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha visitat avui les Terres de l’Ebre, des d’on juntament amb el cap de llista per Tarragona, Fèlix Alonso, ha volgut dirigir el missatge a Albert Rivera, que va apostar per un nou Pla Hidrològic Nacional: “Li diem clar i català: no permetrem que faci de l’aigua un negoci”. Per això, Domènech ha dit que En Comú Podem guanyarà el 20D “per defensar el territori, per defensar les Terres de l’Ebre, per derogar projectes de transvasament, protegir els aqüífers i impedir que es construeixi en zones inundables”.

En aquest sentit, Domènech ha volgut deixar molt clar que el 20D hi ha dos models en joc: el model dels negocis que representen C’S, PP, PSOE i CDC,  o el model de la sostenibilitat que representa En Comú Podem. “Aquestes terres han patit com cap el Pla Hidrològic Nacional i també el projecte Castor”, ha recordat Domènech, que l’ha posat com a exemple del “model especulatiu, antiecològic, que posa en perill la sostenibilitat del territori i que provoca indemnitzacions injustificades”, com els 4.000 milions d’euros que “pagarem entre tots i totes” a Florentino Pérez malgrat el projecte Castor hagi estat un “desastre ecològic”.

Durant el contacte informatiu, que també ha comptat amb la presència de David Jarque, número 3; Jordi Navarrete, candidat al Senat de Compromís Castelló, i Enric Pla, alcalde de Vinaròs, ha assegurat que perquè el territori no pateixi agressions cal que guanyi En Comú Podem que, a  més, farà una auditoria perquè la indemnització pel Castor “ha de ser revisable i reversible”. “Haurem d’asseure’ns amb els grans interessos econòmics d’aquest país per dir-los que no podem seguir així”, ha assegurat.

Fèlix Alonso defensa la gratuïtat de l’AP-7 i la derogació de la LRSAL
El cap de llista d’En Comú Podem a Tarragona, Fèlix Alonso, ha assenyalat que per la candidatura “les infraestructures són primordials pel desenvolupament econòmic” del territori. En aquest sentit, ha defensat que “fins que no hi hagi l’A7, l’AP-7 ha de ser gratuïta”, i ha subratllat que l’A7 s’ha de construir dins el calaix de l’autopista “perquè no podem trinxar més el territori”. També ha reivindicat que “els trens s’aturin, perquè entre d’altres coses l’Euromed encara no s’atura a l’Aldea”.

D’altra banda, Fèlix Alonso ha assegurat que “gràcies a la remuntada que farem” es podrà derogar la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL), que està “convertint els ajuntaments en meres finestretes”, mentre que ha alertat que Ciutadans el que vol “és tot el contrari”. “El que vol és que els ajuntaments desapareguin”, ha afirmat.

Per tot plegat, les propostes d’En Comú Podem per protegir l’Ebre, el seu delta i tota la conca de les agressions que pateix són:

— Derogar immediatament l’actual Pla Hidrològic de l’Ebre, així com els projectes d’embassaments previstos, preservar els aqüífers com a reserves naturals i ampliar les reserves naturals fluvials a les capçaleres.

— Incorporar uns cabals ambientals que tinguin en compte la Directiva Marc de l’Aigua i les propostes del Consell de Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, i protegir de projectes urbanístics les zones inundables de la llera.

— Reformular les confederacions hidrològiques actuals per democratitzar-les i donar veu a tots els actors, a més d’implicar l’Agència Catalana de l’Aigua en la cogestió de la conca de l’Ebre, que suposa un 50% del territori català.

— Impulsar un model agrari sostenible, arrelat i lliure de grans infraestructures, com el canal Segarra-Garrigues.

Pel que fa als grans megaprojectes, la candidatura que encapçala Xavier Domènech proposa:

  • Auditar el projecte Castor, avaluar el deute públic que ha generat i investigar les responsabilitats jurídiques que se’n puguin derivar.
  • Prohibir legalment el fracking i les prospeccions petrolíferes al litoral;
  • Aturar el projecte de BCN World.
  • Acabar amb l’activitat descontrolada i abocaments massius d’Iberpotash a les mines de sal.
  • Cancel·lar els projectes en actiu de línies de Molt Alta Tensió (MAT) i considerar la necessitat de les que es troben en funcionament.
  • Evitar que el canal Segarra-Garrigues serveixi com a banc d’aigües per un transvasament del Segre cap a Barcelona.
  • Aparcar definitivament el projecte del quart cinturó.
  • Tancar progressivament les centrals nuclears al llarg d’aquesta legislatura.