Xavier Domènech: “Blindarem els drets socials a la Constitució perquè no hi ha drets de primera i drets de segona: tots són fonamentals”

El candidat d’En Comú Podem participa amb Ada Colau en un acte de Podemos per garantir a la Constitució la plurinacionalitat de l’Estat

 

El candidat d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha assegurat que quan arribin al Congrés “blindarem els drets socials a la Constitució perquè no hi ha drets de primera i drets de segona: tots són fonamentals per viure la vida digna que tots mereixem”. En un acte al Casinet d’Hostafrancs, al barri de Sants de Barceloan davant 350 persones i en connexió amb Madrid, València, Las Palmas i Santiago, Domènech ha anunciat diverses mesures “urgents” pel blindatge dels drets socials. “Renda garantida de 675 euros pels 10 milions de persones en risc d’exclusió”, una segona mesura dirigida als treballadors pobres amb “una garantia de 900 euros mensuals”, a més d’una pujada del salari mínim “per tenir un salari digne que ens permeti viure amb un futur d’esperança i no viure atrapats en el present”.

L’historiador ha insistit en la necessitat de lluitar contra la pobresa energètica “que pateixen
dos milions de famílies que viuen a les fosques a la seva pròpia llar mentre les grans companyies elèctriques tenen beneficis astronòmics”. Per posar fi a aquesta situació, Domènech ha anunciat un IVA súper reduït per l’electricitat i la “prohibició de les portes giratòries” perquè “els polítics pensen més a assegurar-se una jubilació daurada als consells d’administració, que en defensar el seu poble”. Finalment, el candidat ha recordat que la candidata del PSC, Carme Chacón, va aprovar la llei del desnonament exprés: “El 20D li direm adéu a Carme Chacón i li direm adéu a la llei del desnonament exprés”, ha sentenciat.

Ada Colau: “Cal seguir fins el 20 de desembre per recuperar el Congrés per posar-ho al servei de la ciutadania”

Ada Colau ha començat la seva intervenció expressant el que significa una constitució: “Bàsicament es tracta de tenir unes regles bàsiques, que ens donen un poble i un estat, per conviure fraternalment, on tots i totes tinguem els mateixos drets i poguem viure sense privilegis, però avui estem molt lluny d’això”, ha dit. En aquest sentit ha declarat que els qui defensen amb més afany la Constitució són “unes elits polítiques i econòmiques agafades al poder que, de forma utilitarista, han devaluat la Constitució. L’han usat com a arma llancívola perquè no es puguin fer debats democràtics, per poder debatre si volem monarquia o república o sobre l’organització de l’Estat”.

Colau ha subratllat que “no és fàcil entrar en les institucions i garantir tots els drets. Però hem entrat amb molta força social, obeint a la ciutadania, reunint-nos amb les subministradores perquè no tallin la llum i amb els bancs perquè alliberin pisos buits”. Per això, ha dit “cal seguir fins al 20 de desembre i cal inundar totes les institucions, per recuperar el Congrés i posar-lo al servei de la ciutadania”.

Raimundo Viejo: “Aquest acte és una mostra més de recollir el caràcter plurinacional de l’Estat”

El número 5 de la candidatura, Raimundo Viejo, ha iniciat l’acte definint-lo com “una mostra més de la voluntat de recollir el caràcter plurinacional de l’Estat i d’expressar la diversitat cultural, lingüística i social de tots els pobles d’Espanya”. En aquest sentit, Viejo ha destacat que més enllà d’un acte de campanya, l’acte d’avui “és també una praxi política que posarà en marxa les polítiques de reconeixement de la plurinacionalitat que tantes vegades han estat negades pel PP i per altres forces polítiques”, ha conclòs.