Xavier Domènech: “El 20D decidim si comencem a construir una Catalunya lliure de corrupció o seguim atrapats en aquesta xacra”

En Comú Podem presenta les mesures de lluita contra la corrupció en un acte simbòlic a Sabadell que compta amb la presència de l’ex fiscal anticorrupció José María Mena

 

El cap de llista d’En Comú Podem ha aprofitat un acte a Sabadell amb el tinent d’alcalde de Barcelona Jaume Asens, el candidat número 7 a la llista, el sabadellenc Joan Mena, i la candidata al Senat Maria Freixanet per exposar les principals propostes sobre corrupció de la candidatura que encapçala: acabar amb les portes giratòries, fi de la impunitat judicial en els delictes de corrupció, modificar la llei de finançament de partits i de fundacions i que la responsabilitat en els delictes de finançament irregular dels partits polítics sigui penal. “El 20D decidim si comencem a construir una Catalunya lliure de corrupció o seguim atrapats en aquesta xacra i en la falta de democràcia”, ha assegurat Domènech.

En un acte al centre cívic Can Déu que ha aplegat més de 300 persones i que ha comptat amb la presència de l’exfiscal anticorrupció José María Mena, Domènech ha assegurat que cal fer fora del govern al PP però també amb PSOE, dos partits que acumulen casos de corrupció com Gürtel, Bárcenas, Mercuri o el Cas Pretòria. “Els hem de fer fora no només perquè la corrupció significa males pràctiques i perquè tenim delinqüents que ens governen, sinó també perquè on hi ha corrupció, no hi ha democràcia”, ha manifestat Domènech, que considera que la corrupció és “el veritable càncer de la democràcia”.
“Ens diuen que són pomes podrides, però la corrupció és sistèmica”, ha dit, i així, segons Domènech, s’explica que les seus de partits com CDC i PP hagin estat registrades. “El canvi ara és més necessari que mai”, ha assegurat, i per això cal que “aquesta ciutat torni a ser protagonista del canvi per fer fora el PP i per construir polítiques alternatives de justícia social, de llibertat, d’equitat, de lluita contra la corrupció i pel dret a decidir”, alhora que ha afegit: “I les hem de poder construir a partir de l’impuls que agafarem el 20D”.

Un impuls, ha dit, que haurà de servir per posar fi a les portes giratòries perquè ni PP, però tampoc el PSOE, tenen credibilitat per fer-hi front malgrat portar-ho al programa electoral. “La credibilitat en la lluita contra les portes giratòries es diu Elena Salgado”, ha dit Domènech, que ha recordat que l’ex ministra socialista va entrar a formar part del consell d’administració d’una filial d’Endesa a Xile dos mesos després de deixar el Ministeri. Segons Domènech, les portes giratòries són les que expliquen el per què a l’Estat hi ha dos milions de persones que viuen amb pobresa energètica i en la foscor mentre les grans companyies tenen beneficis. “Hem de començar a destruir aquest sistema per viure a la llum d’una vegada”, ha conclòs.

Mena: “El PSC va portar la corrupció a Sabadell”
Joan Mena, veí de Sabadell, ha demanat que “mai més una ciutat com Sabadell pugui tenir un alcalde vergonyant” com el socialista Manel Bustos. El número 7 per Barcelona ha denunciat que Bustos “va teixir un entramat en benefici personal i d’interessos familiars, comprava voluntats, va enfrontar la ciutat i va establir una llei de la por”, i ha explicat que ell mateix va ser assetjat quan ICV-EUiA va denunciar el Cas Mercuri als jutjats. Mentre passava tot això, ha destacat el candidat, “la direcció del PSC de Catalunya i de l’Estat mirava cap a una altra banda”. Per això, Mena ha sostingut que el PSC “no tan sols no és la solució”, en referència al seu lema de campanya, sinó que “ha estat part del problema i qui va portar la corrupció a la ciutat”.

Jaume Asens defineix En Comú Podem com una candidatura que demana “respecte i dignitat” front la corrupció
El tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, ha participat també a l’acte posant en valor els mecanismes que el consistori ha posat en marxa “perquè se’ns pugui investigar, ara que estem al poder”, perquè per Asens “hem de dir a la gent que no baixi la guàrdia, que estigui vigilant i exigint-nos que rendíssim comptes”. L’advocat ha denunciat que per a ell “la corrupció és una forma de govern”, i que per acabar amb ella neixen “candidatures com En Comú Podem”. “Candidatures com aquestes són una reacció per demanar respecte i dignitat, una forma de defensa pròpia”, ha assegurat, perquè per Asens la corrupció i les desigualtats van unides. “On hi ha més desigualtat, també hi ha més corrupció”, ha conclòs.

Maria Freixanet: “Necessitem urgentment acabar amb la corrupció”
Per la seva banda, la candidata d’En Comú Podem al Senat Maria Freixanet ha demanat que el mateix que va aconseguir Sabadell fent fora el Bustisme, passi a l’Estat. “Necessitem urgentment acabar amb la corrupció”, ha manifestat la candidata, que ha apel·lat a la “gent decent” a “fer fora les pràctiques de corrupció i de favoritismes” per “tornar les institucions a la gent. “On hi ha corrupció, no hi ha democràcia: ja fa massa temps que tenim la democràcia segrestada i amb governs que no obeeixen al poble sinó als interessos de les elits econòmiques”, ha assegurat.