Xavier Domènech: “El 20D hem de dir no al TTIP, i sí a la sobirania plena i a la llibertat dels pobles d’Europa”

En Comú Podem organitza un acte on s’aborden les propostes per canviar Europa en el qual participen els eurodiputats Ernest Urtasun i Ska Keller, i l’activista Cristina Pina

 

El cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha manifestat avui que “mentre a Catalunya hi ha gent que s’omple la boca amb el dret a decidir, comparteix grup a Europa amb C’s i UPyD”. En l’acte celebrat a l’Estació del Nord de Barcelona amb els eurodiputats Ernest Urtasun i Ska Keller, i l’activista Cristina Pina, la candidatura de confluència ha presentat les seves propostes per canviar Europa de cara a la propera legislatura: canviar profundament l’arquitectura institucional europea, revisant els tractats;  acabar amb l’austeritat pressupostària, rebutjar el TTIP i altres tractats anàlegs, i que la UE s’allunyi de lògiques subalternes o imperialistes.

Domènech ha dit que la lluita contra el TTIP “és una de les principals lluites per recuperar la sobirania en aquesta terra”. I ha afegit: “El 20D hem de dir no al TTIP i sí a la sobirania plena i a l’alliberament dels pobles d’Europa. És a partir de la solidaritat, de la fraternitat i les lluites conjuntes que som mes fortes”. “Hem après que les revolucions són contagioses, i que el canvi és possible”, ha sentenciat.

El cap de llista de la candidatura de confluència ha destacat que durant aquesta campanya no ha vingut cap mandatari europeu d’altres partits. “Deu ser que no hi ha ningú que pugui defensar els drets de les persones tant Europa com aquí”, ha declarat. En aquest sentit, ha afegit que “no vindran perquè quan s’acaben les eleccions hi haurà noves reformes laborals i retallades”. I a més, ha manifestat que “En Comú Podem defensarà el dret a decidir, la sobirania real i una vida digna perquè comenci un contagi europeu”.

Domènech ha denunciat que el model social europeu s’ha convertit en un “austericidi” i ha recordat que el responsable de Golmand Sachs va passar a ser el president del Banc Central Europeu, en referència a Mario Draghi; que Luis de Guindos, qui venia de de Lehman Brothers, va ser ministre d’Economia; i Rodrigo Rato, del FMI va passar a ser el responsable de Bankia: “I d’aquí passem al rescat bancari i ens empassem la reforma laboral”, ha afirmat. Així, el cap de llista ha manifestat que “no podem deixar el 20 de desembre en mans d’ignorants i irresponsables com aquests, perquè això és obrir el camí a més retallades”.

Ernest Urtasun: Cal aconseguir un grup parlamentari fort d’En Comú Podem i Podemos per bloquejar el TTIP al conjunt de la UE

Durant la seva intervenció l’eurodiputat d’ICV-EUiA adscrit al grup dels Verds, Ernest Urtasun, ha demanat el vot per la candidatura que encapçala Xavier Domènech per tal de tenir una “força suficient” per bloquejar el Tractat de Lliure Comerç amb EEUU, el TTIP, al conjunt de la UE. Un tractat, ha dit, que significa la pèrdua de la sobirania dels estats i afecta als drets bàsics de la ciutadania. I és que perquè el TTIP tiri endavant, ha explicat Urtasun, cal que el Parlament Europeu el ratifiqui però que també ho facin el conjunt dels estats membres i, per tant, si el Congrés el tomba, el Tractat quedaria bloquejat en el conjunt de la UE. “Som la única candidatura que defensa que la sobirania no és només l’encaix amb l’estat espanyol sinó que afecta a tots i cadascun dels àmbits de la societat”, ha assegurat Urtasun, que ha denunciat que PP, PSOE, C’s i CDC es venen la sobirania dels estats i la capacitat de regular dels governs a les multinacionals donant suport al TTIP.

Ska Keller expressa el seu desig perquè després del 20D “hi hagi un grup parlamentari molt gran contra el TTIP”

La presidenta del grup dels Verds/ALE, Ska Keller, ha denunciat que la política comercial europea està “esbiaixada cap al benefici de les empreses transnacionals com a únic objectiu”, i ha alertat que el TTIP “suposarà un gran retrocés de les nostres normes socials i ambientals”. Keller ha assenyalat que “el secretisme de les negociacions segueix sent un gran problema”, i ha identificat com una de les principals amenaces la creació de tribunals privats on les multinacionals poden denunciar els estats per prendre decisions que els perjudiquin. Davant d’això, ha reclamat una política comercial que afavoreixi les petites i mitjanes empreses i que “tingui en compte que només hi ha un sol planeta”. “No és una utopia, és una necessitat”, ha sentenciat Keller, que ha expressat el seu desig perquè després del 20D “hi hagi un grup parlamentari molt gran al Congrés contra el TTIP”. “Per això desitjo a En Comú Podem els millors resultats”, ha conclòs.

Cristina Pina demana als partits polítics que lluitin “per una economia que posi en primer lloc les persones i el planeta”

Cristina Pina, activista contra el tractat, ha desgranat el contingut del TTIP, del qual ha destacat com a primer punt l’obertura de nous mercats com la privatització de l’aigua o la salut. “Contra això nosaltres volem l’accés universal als serveis bàsics”, ha dit. Pina ha denunciat els efectes del TTIP sobre els drets de de les persones i el medi ambient, així com la dependència de les lleis i el sistema judicial en benefici de les transnacionals. L’activista ha reclamat transparència en les negociacions del tractat i ha demanat als partits polítics que lluitin, com En Comú Podem, “per una economia que posi en primer lloc les persones i el planeta”.