Xavier Domènech: “El 24M va ser el principi del seu final i el 20D és el principi de la nostra història”

El cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha anunciat que avui comença “la campanya de la nostra vida” amb una candidatura que treballarà per impulsar un referèndum vinculant, per defensar els drets socials i assolir una democràcia real

El centre cívic de Cotxeres de Sants a Barcelona ha estat el punt d’inici de la campanya electoral d’En Comú Podem per a les eleccions generals. “El 20 de desembre farem possible el canvi perquè sortim a guanyar”, ha assegurat Domènech, que ha afegit que “tot i que alguns ens diguin que no guanyarem, hem guanyat a molts llocs, com ja vam demostrar el 24 de maig. Perquè sempre que Catalunya s’ha mobilitzat massivament hi ha hagut canvi”.

Durant l’acte d’inici de campanya, que ha reunit 500 persones, el cap de llista d’En Comú Podem ha recordat les prioritats programàtiques de la candidatura, que recullen mesures per impulsar un referèndum vinculant, recuperar els drets socials i assolir una democràcia real. “Anem a dir-li als bancs que ens tornin els diners de tots. Anem a posar fi a la corrupció i les portes giratòries. Anem a fer polítiques socials i de justícia de gènere dignes de totes i tots. Anem a defensar els nostres drets laborals”, ha manifestat Domènech. En aquest sentit, ha remarcat que “el 20 de desembre acabarem 30 anys de bipartidisme. Un sistema que és corrupció. Que és donar diner als rics i no als pobres. Acabarem amb el bipartidisme de PP i PSOE a Espanya i de CDC i PSC a Catalunya”.

El candidat, que ha presentat el lema que utilitzarà la candidatura durant la campanya, «El canvi no s’atura», ha recordat que el canvi que ja està en marxa i no s’acabarà el 20 de desembre: “Volem un canvi real, no un canvi al servei de l’Ibex 35. Com pot ser que dels 61M€ en ajudes directes als bancs només n’hagin tornat un 4%? Es veu que hem d’assumir que no els tornaran: no ho assumim. Volem un canvi i no un recanvi. Un canvi al servei de la gent i que el canvi que va començar el 24 maig no l’aturi ni el PP ni C’s”, ha afirmat.

És per això que Domènech ha afegit que “el 20 de desembre farem possible el canvi en la lluita contra l’atur, en el rescat ciutadà, la lluita contra la corrupció i en del dret a decidir. Perquè hi hagi canvi cal fer fora al PP, sí, però per a què aquest canvi sigui real, cal que guanyi En Comú Podem”. “El 24 de maig els bipartidismes varen perdre a les principals capitals. I el 20D passarà el mateix al Congrès dels Diputats”, ha remarcat.

Aina Vidal: “Cal portar la lluita per una ocupació digna al Congrés”

També ha intervingut en l’acte, la número 9 d’En Comú Podem, Aina Vidal, que s’ha compromès a portar la lluita per una ocupació digna al Congrés per viure “dignament”, no només “per sobreviure”. “PP i PSOE ens han fet una reforma laboral que no era per crear feina, sinó per evitar que poguéssim negociar col·lectivament”, ha denunciat Vidal, per la qual cosa la candidatura que representa lluitarà des del Congrés per acabar amb el “neoesclavisme” que suposa la reforma laboral, especialment per a la gent jove.

Joan Mena: “Les desigualtats han d’entrar a l’aula”

Joan Mena ha denunciat que les lleis d’educació s’han fet “d’esquena a la comunitat educativa”, i ha reafirmat l’aposta d’En Comú Podem perquè la “xarxa pública sigui l’eix vertebrador del sistema educatiu”. “L’educació és la que ens farà ser una societat igualitària i equitativa”, ha afirmat el número 7 per Barcelona, que ha subratllat que “les desigualtats no han d’entrar a l’aula”. “En Comú podem derogar la Llei Wert i fer una llei educativa pública, laica, inclusiva, amb valors de civisme, solidaritat i interculturalitat”, ha mantingut, alhora que ha exposat la voluntat de la candidatura per augmentar la inversió pública en educació fins a la mitjana europea, del 6% del PIB.

Mar Garcia: “Volem construir un món on els drets més bàsics no siguin una utopia”

Mar Garcia, número 6, ha assegurat que vol que els fills dels catalans i catalanes “neixin i creixin en un Estat sense violència masclista”, i per aconseguir-ho “cal un partit com En Comú Podem que estigui compromès amb la justícia de gènere”. En un discurs centrat en els drets socials, la candidata ha assegurat que és necessari “derogar la llei mordassa, que posa en perill la llibertat d’informació i la protesta pacífica”, i ha reivindicat la memòria de tots aquells que van “lluitar per la defensa de la llei i de la democràcia” a la guerra civil i durant la II República. “Volem construir un món on els drets més bàsics, com la sanitat i l’educació, no siguin una utopia i no estiguin sotmeses a les demandes dels mercats” ha conclòs.

Marcelo Expósito: “Expulsarem en calent al fons de la història les vostres polítiques d’inseguretat”

Marcelo Expósito, número 8 de la llista per Barcelona, ha recordat les més de 20.000 morts a les fronteres europees: “Mentre això passa, el senyor Ministre de l’Interior i candidat del PP, Jorge Fernández Díaz, afirma que les concertines només produeixen erosions lleus i dóna l’ordre d’executar expulsions en calent, sabent que són il·legals”. “És a vostè i a les seves polítiques d’inseguretat a qui expulsarem en calent al fons de la història”, ha exclamat.

Lucia Martín: “Recollim les demandes que la ciutadania ha posat sobre la taula”

Lucia Martín, número 4 de la candidatura, ha centrat el seu discurs en el dret a l’habitatge i ha manifestat que En Comú Podem és una candidatura que “recull les demandes que la ciutadania ha posat sobre la taula des de fa més de sis anys”. La candidata ha repassat les principals mesures en matèria d’habitatge, com “aturar els desnonaments o aprovar la dació en pagament retroactiva; crear un parc públic de lloguer fet amb parc de la SAREB i pisos buits; o la reforma de la llei d’arrendaments urbans”.

 

FOTOGRAFIA: Marc Lozano