Xavier Domènech: “Els vots a En Comú Podem Lleida són la clau per tenir grup parlamentari propi”

El cap de llista de la candidatura de confluència fa una crida per aconseguir que Jaume Moya sigui diputat al Congrés per defensar les Terres de Lleida

“Els vots a En Comú Podem a Lleida són la clau per tenir un grup parlamentari propi”, i per això, ha dit el cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech que la candidatura que representa necessita tots els vots “possibles” per construir l’expressió de sobirania que significa tenir un grup propi al Congrés i aconseguir “el vell somni de l’esquerra catalana” que ja tenia Pasqual Maragall. “Votar al PSC és votar a un diputat que es perdrà en el PSOE però votant a Jaume Moya, Terres de Lleida tindrà una veu al Congrés”, ha assegurat Domènech.

“Sabem que la història no està escrita i tot pot passar”, ha dit Domènech, i de la mateixa manera que el 24M va ser possible que Ada Colau i Manuela Carmena guanyessin a Barcelona i a Madrid quan ningú s’ho pensava, s’ha mostrat convençut que En Comú Podem tindrà grup parlamentari propi i que “s’aconseguirà a les Terres de Lleida”. Un grup parlamentari, ha dit, que tindrà una relació fraternal i de solidaritat amb la Marea de Galícia i amb Compromís a València però la relació d’En Comú Podem amb Podemos no serà la mateixa que té el PSOE amb el PSC. “Tindrem una relació de reconeixement de les diferències des de la plena sobirania, no des de la subordinació”, ha insistit.

I és que En Comú Podem, ha explicat Domènech, vol un grup parlamentari per lluitar perquè els 61.000 milions d’euros deixats als bancs es retornin a les arques públiques, perquè els infants d’aquest país no siguin pobres, perquè les classes treballadores no pateixin precarietat laboral, perquè els joves puguin trobar feina i perquè les classes mitges i els autònoms “no hagin de suportar” mesures com la Reforma laboral però també per defensar el referèndum. “Des del 2012 serà la primera vegada que podran votar sobre el dret a decidir en unes eleccions estatals: hem construït l’escenari i el context perquè sigui realitzable”, ha dit el cap de llista de la candidatura de la confluència. “Aconseguirem el gran canvi perquè la gent visqui amb més justícia i dignitat i s’accepti l’autodeterminació dels pobles”, ha conclòs.

Jaume Moya: “Necessitem tenir una veu de la idiosincràsia pròpia de Lleida al Congrés”

El cap de llista d’En Comú Podem per la demarcació de Lleida, Jaume Moya, ha defensat la “necessitat” que la “idiosincràsia pròpia de Lleida” estigui reflectida al Congrés. “Defensarem el què la gent vulgui decidir, per això necessitem veritables processos de participació ciutadana” ha declarat. El candidat també ha posat en valor algunes de les propostes territorials d’En Comú Podem, com ara el Canal Segarra-Garrigues, “una infraestructura que ha de servir la finalitat per la qual va ser creada: donar futur i esperances a la gent”, o el desenvolupament del món rural a través “d’infraestructures que permetin que la població desenvolupi el seu futur amb total llibertat”.

Moya també ha criticat la situació de la nacional 240, una carretera “on cada dia hi ha morts quan té una autopista d’Abertis que en 5 anys estarà amortitzada”. El candidat per Lleida ha carregat contra la intenció de desdoblar la N-240, que per ell suposaria una “obra faraònica” que només afavoriria “a uns quants”. Finalment, Moya ha volgut destacar que, en la seva opinió, és “la proposta estrella” de la seva candidatura, “la ruptura democràtica, el procés constituent i trencar el règim del 78 per crear una nova estructura de participació de la ciutadania”, i en aquest sentit, Moya ha definit Catalunya com “un subjecte polític sobirà, prou madur per poder exercir el dret a decidir”, ha conclòs.

A l’acte també ha participat Mercè Agustí, membre d’En Comú Podem a Tàrrega, que ha alertat del perill del Consorci Sanitari de Lleida, que pot comportar que “35 anys de millores en la sanitat pública del país es desmuntin”. Agustí, treballadora de la sanitat pública des del 1978, ha assegurat que els partits “que pensen que la salut ha de ser el motor de l’economia” no haurien de guanyar les eleccions, “ni a Catalunya ni enlloc”.