Xavier Domènech: “És incomprensible que un govern en funcions i aïllat presenti una mesura il·legítima que sona a antics Plans Hidrològics ja aturats”

Diputats i diputades d’En Comú Podem al Congrés, així com els seus senadors i senadores, han assistit a Amposta a la manifestació convocada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre. El passat 3 de febrer En Comú Podem va presentar al Congrés dels Diputats una Proposició No de Llei per aturar el Pla del PP i instar al Govern espanyol a què dugui a terme un Pla basat en altres paràmetres

 

Els diputats i diputades d’En Comú Podem al Congrés, així com els seus senadors i senadores, han assistit aquest migdia a Amposta a la manifestació convocada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre, que sota el lema “L’Ebre sense cabal és la mort del Delta”, ha omplert de gom a gom els carrers de la ciutat tarragonina. La manifestació ha servit per mostrar un cop més el rebuig de la societat catalana a un nou atac del govern del PP a les Terres de l’Ebre i a tot l’ecosistema que en forma part.

Xavier Domènech, portaveu d’En Comú Podem al Congrés, present a la manifestació ha afirmat que és “incomprensible” que un Govern en funcions com el del PP impulsi de nou una iniciativa d’aquestes característiques que podria tenir fortes conseqüències per l’ecosistema del Delta de l’Ebre i la resta de territoris: “Un govern en funcions i aïllat, un govern que no té futur, presenta una mesura il·legítima que sona a antics Plans Hidrològics ja aturats”, ha manifestat Domènech. El diputat d’En Comú Podem ha afegit que “la batalla de l’Ebre que van guanyar a principis de 2003 la tornarem a guanyar”. Domènech ha recordat que durant la campanya electoral, C’s havia proposat ressuscitar el Pla Hidrològic nacional però el rest de partits no havien dit res. “El que no pot ser ara és que un Govern en funcions pretengui fer una cosa que no te legitimitat per fer”, ha dit.

Per la seva banda, el diputat d’En Comú Podem per Lleida, Jaume Moya ha expressat també el seu rebuig a aquest nou Pla: “L’aigua no és una arma de litigis o enfrontaments entre pobles, és un dret bàsic”, ha manifestat. Moya ha recordat la necessitat de realitzar “una autèntica gestió de l’aigua” amb la racionalització del regadiu “a partir del bon enteniment dels agricultors de les terres de Lleida i de les terres de l’Ebre”. Alhora, Fèlix Alonso, diputat per Tarragona d’En Comú Podem, ha recordat que “aquest Pla no compta amb la gent del territori i significaria la mort del Delta” i que el nou Pla “situa el cabal de l’Ebre per sota dels mínims previstos per temps de sequera. Seria la mort del Delta”.

Amb aquest nou Pla Hidrològic de les Conques de l’Ebre, recollit en el Reial Decret 1/2016, de 8 de gener, es pretén revisar els plans hidrològics de les demarcacions hidrogràfiques del Cantàbric Occidental, Guadalquivir, Ceuta, Melilla, Segura i Xúquer, i de la part espanyola de les demarcacions hidrogràfiques del Cantàbric Oriental, Miño-Sil, Duero, Tajo, Guadiana i Ebre, afectant greument els ecosistemes naturals del Delta.

En aquest sentit, el passat 3 de febrer En Comú Podem va presentar al Congrés dels Diputats una Proposició No de Llei per aturar el Pla del PP i instar al Govern espanyol a que dugui a terme un Pla basat en altres paràmetres: 1) adequació i compliment amb les directives europees d’aigua, aus i d’hàbitats 2) tenir en compte les recomanacions de la Comissió Europea realitzades en l’informe de març 2015 i en les posteriors cartes d’intercanvi entre el govern d’Espanya i la Comissió 3) revisar els cabals ecològics tenint en compte en la revisió altres propostes com la feta per la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre 4) revisió de la viabilitat tècnica i ambiental de les noves infraestructures de regulació tenint en compte els informes de la Comissió 5) revisió de l’estratègia de recuperació de costos i participació plena i directa de la ciutadania a nivell individual i col·lectiu en l’elaboració d’aquest Pla.