Xavier Domènech: “La manera de superar el Tribunal Constitucional és el 20D i aconseguir el referèndum”

Dolors Terradas, candidata de En Comú Podem per Girona, proposa potenciar el transport públic i les energies renovables a les comarques gironines per lluitar contra el canvi climàtic

 

Aquest matí, la candidatura gironina d’En Comú Podem ha rebut el suport del candidat per Barcelona, Xavier Domènech, que a més ha explicat les principals línies del programa i ha instat els gironins i les gironines a aprofitar, el proper 20 de desembre, “una oportunitat única per superar tots els bloquejos i totes les desigualtats que estem patint des de fa més de 4 anys: fer fora el PP i fer fora el bipartidisme”. Respecte de la declaració sobiranista del Parlament, i la segura anul·lació per part del Tribunal Constitucional,  Domènech ha assegurat que “la manera de superar el Tribunal  Constitucional és el 20D i aconseguir el referèndum. Considerem que  sempre que els catalans i catalanes han votat en les eleccions generals s’ha produït un canvi”.

Domènech ha assegurat que “En Comú Podem és l’opció vàlida per construir l’escenari que faci possible el dret a decidir, el referèndum, i per fer això comptem amb la proposta de En Comú Podem i amb l’aliança de Podemos i altres confluències per convertir el dret a decidir dels catalans i catalanes en eix de la campanya”. Domènech ha afegit que En Comú Podem es constituirà en grup propi al Congrés dels Diputats i ha  desitjat que la DolorsTerradas en formi part.

De la mateixa manera, Domènech ha explicat les prioritats de En Comú Podem, que són “reconstruir els drets socials que han estat malmesos aquests anys i acabar amb la creixent desigualtat que afecta les classes mitges i als autònoms i autònomes del país”, i ha proposat augmentar el salari mig interprofessional, i crear una renda complementària, via la creació d’un Banc Públic. Així mateix, el candidat ha assenyalat la necessitat d’assolir “una democràcia real, acabar amb la plaga de la corrupció, que és sistèmica, i acabar amb les portes giratòries”. 
 

Compromís per evitar més agressions al territori

La candidata de En Comú Podem per Girona, Dolors Terradas, ha reclamat, en motiu de la cimera pel Clima de París, mesures concretes i compromisos ferms per a la mitigació i adaptació al canvi climàtic, “també a les comarques de Girona, on som responsables per no haver estat capaços de desenvolupar la generació energètica d’origen renovable: ni biomassa, ni eòlica ni solar. Hem de seguir lluitant contra l’excessiu ús d’hidrocarburs” ha assegurat Terradas.

La candidata gironina ha afirmat que En Comú Podem “és la garantia de lluita contra el canvi climàtic, perquè no pretenem fer negoci amb el territori i perquè sabem que totes les activitats humanes tenen un cost ambiental” i que cal reflectir en les lleis. També s’ha referit al problema de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH), i ha insistit que la UE i l’Estat han d’apostar decididament per capgirar la situació, i des de les administracions locals i regionals “afavorir aquelles mesures per mitigar el canvi climàtic des de la proximitat, és a dir, més transport públic i més generació d’energies renovables, que alhora repercuteixen en l’economia i el mercat laboral local”.

A més, Terradas ha instat totes les candidatures gironines a comprometre’s amb el territori, “a protegir aquest paisatge únic i divers que es casa nostra. El valor ecològic, i també turístic, és patrimoni de totes i no el podem hipotecar amb projectes com els que s’han desenvolupat aquests últims anys de creixement desenfrenat: no ens calen més aeroports ni autopistes per posar en valor el que ja tenim”, ha assegurat Terradas, “mantinguem-ho i millorem-ho”. A més també ha fet referència als grans projectes que afecten la sostenibilitat a les comarques gironines, com la MAT, el transvasament del riu Ter, i els projectes de fracking i de prospeccions marines. Terradas també ha fet esment a les activitats productives agrícoles i ha plantejat la necessitat d’avaluar-les, com també avaluar la necessitat real de la línia de molt alta tensió (MAT) i recuperar els objectius del pla de retorn dels cabals del Ter, i “blindar l’accés de les empreses d’hidrocarburs a explotar el nostre subsòl, ja sigui a la Garrotxa o a la Badia de Roses”