Xavier Domènech: “La victòria d’En Comú Podem constitueix una victòria històrica per al país”

En Comú Podem, “molt satisfeta”  per haver obtingut representació a totes les demarcacions catalanes

 

Xavier Domènech ha valorat avui en roda de premsa “els magnífics resultats” d’En Comú Podem. “A l’inici de la campanya ens situaven en el cinquè lloc, però sempre vam dir que guanyaríem i hem guanyat el país”, ha declarat. En aquest sentit, el candidat ha declarat que la candidatura està “molt contenta i satisfeta”, doncs En Comú Podem ha obtingut el 25% dels vots a Catalunya, i també satisfeta amb els resultats a la resta de demarcacions catalanes, on En Comú Podem ha obtingut un diputat en cadascuna d’elles. Domènech ha declarat que la victòria d’En Comú Podem constitueix “una victòria històrica per al país, perquè Catalunya ha votat pels drets socials, per una democràcia digna del seu nom i pel dret a decidir”.

La candidatura de confluència serà el grup parlamentari català més nombrós. “Els resultats marquen la fi bipartidisme que ens ha portat a les reformes laborals i al neoliberalisme”, ha declarat el cap de llista, qui a més ha incidit en què més de set milions de persones “han votat a candidatures sobiranistes que han votat a favor dels drets socials, el dret a decidir i el referèndum a Catalunya”.

Així mateix, Domènech ha constatat que “hi ha una majoria social a favor del canvi en contra de la plaga de la corrupció, a favor de discutir tot allò que estava tancat des de fa dècades”. En aquest sentit ha afegit: “Primer posem per davant els principis constituents, ens trobem davant temps constituents, i és l’hora d’assumir que des del 2011 s’han mogut plaques tectòniques a nivell social”.

A més, Domènech ha assegurat que la candidatura té eixos bàsics “per a aquest debat de nous temps constituents”: d’una banda el blindatge dels drets socials a partir de la derogació de la reforma de l’article 135 de la Constitució; i per l’altra, el referèndum perquè “es pugui decidir quin és l’encaix de Catalunya en la resta de l’Estat”.

Força de canvi i sobiranista

El líder d’En Comú Podem també ha assegurat que, amb els resultats d’ahir a la mà, “està clar que la principal força de canvi i sobiranista” a Catalunya és En Comú Podem i que “les majories s’hauran de conformar en aquest sentit”. És per això que Domènech ha respost al continu oferiment que ERC ha realitzat durant la campanya per parlar després de les eleccions, i els ha dit que ara és En Comú Podem “qui està esperant” a la formació republicana.

Preguntat pel possible bloqueig del PP a reformes constitucionals a través de la seva majoria parlamentària, Domènech ha recalcat que els debats actuals “són de naturalesa política”, tot i que fins ara “s’han intentat tancar a partir de plantejaments jurídics”. “Si encara hi ha actors que segueixen pensant que tancar els debats polítics amb principis jurídics és el camí, el resultat d’ahir deixa clar que aquest no és el futur”, ha etzibat.

De cara a possibles pactes, Domènech ha recordat que la seva candidatura té una sèrie de principis bàsics irrenunciables: “La fi de la corrupció i de les portes giratòries, el blindatge dels drets socials, sense drets de primera i de segona, mai més algú sense llum ni casa, mai més precarietat, i el dret a decidir”. Sobre la resta del programa, “de més de 100 planes”, Domènech s’ha mostrat disposat a obrir el debat amb altres forces polítiques.

Respecte als resultats de Ciutadans, Domènech ha sostingut que la campanya “se’ls hi ha fet llarga” al partit d’Albert Rivera, i que finalment “s’han descobert les cartes, i la gent ha votat en funció d’això”. “A partir de que C’S emergeix clarament com el que era: el cor de la radicalització de les mesures que ens ha dut a la societat de precarització”, ha detallat. “Al final només demanaven el vot per Ciutadans els grans diaris econòmics”, ha afegit.