Xavier Domènech presenta un document per “un govern del canvi real i amb garanties” i no només per decidir “qui és el president”

El portaveu d’En Comú Podem considera tan importants les 5 condicions de la PAH o acabar amb les portes giratòries com la celebració d’un referèndum

El diputat i portaveu d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha presentat avui un document polític i programàtic realitzat conjuntament amb Podem i En Marea que té “voluntat de desbloquejar la situació, i presentar unes bases per la negociació que ens portarien a un govern de canvi real amb garanties”, i no per fer un debat “només sobre qui és el president del govern”. “Assistim amb preocupació a un debat que està massa centrat no tant a crear una alternativa de govern, sinó en aconseguir una investidura”, ha afirmat Domènech, que ha definit la seva proposta com una que “pot anar més enllà del 2 de març”, dia del primer debat d’investidura. “El PSOE vol negociar alhora amb l’esquerra i amb la dreta”, ha dit el diputat, “i això com a molt portaria a la investidura de Pedro Sánchez”, però ha reclamat “un aclariment sobre quin tipus de govern es vol conformar; si un de canvi real i de progrés, o un govern de l’ambigüitat”.

El document traça una estructura de govern de coalició, així com uns eixos programàtics per dotar d’estabilitat la legislatura. Sobre la composició del govern, Domènech ha afirmat que ha de ser “un govern compartit, expressant en la seva composició el pes de cadascun dels subjectes que el conforma”, i basat en la “coresponsabilitat”. El portaveu de la confluència d’esquerres ha destacat que aquest nou govern “innova en algunes propostes ministerials, i en la mateixa vicepresidència del govern”, amb elements com un Ministeri de la Plurinacionalitat, “una àrea de compliment dels drets humans”, o una “secretaria d’estat contra la corrupció”. “No podem fer només noves reformes del Codi Penal o del sistema judicial, sinó que hem de crear instruments que lluitin activament contra aquesta xacra”, ha dit Domènech.

Programàticament, el document es basa en diversos objectius: revertir les retallades durant “el primer tram de la legislatura”, alhora que un “reconeixement” dels drets socials, amb actuacions concretes com la defensa de “les 5 condicions de la PAH” o la creació “d’instruments per acabar amb la xacra de la violència de gènere” o la “derogació” de les últimes reformes laborals. Durant la segona part de la legislatura, l’objectiu que es marca la proposta és “començar a construir un nou estat del benestar”.

“No coneixem cap altra proposta que el referèndum per desbloquejar la situació”
Domènech ha tornat a defensar la celebració d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya, i si bé s’ha mostrat disposat a “seure en una taula i escoltar totes les propostes”, ha assenyalat que “no coneixem cap altra proposta que desbloquegi la situació”. Tanmateix, ha manifestat que “aquesta proposta fonamental va guanyar les eleccions a Catalunya, però algunes vegades s’està utilitzant per no parlar d’altres que també són fonamentals”, com les cinc condicions de la PAH, acabar amb les portes giratòries o si el nou govern “retallarà 10.000 milions d’euros sobre les nostres vides com demana la Unió Europea”. “Ningú parla sobre això”, ha lamentat.

El portaveu d’En Comú Podem ha defensat que “més enllà de qualsevol debat sobre l’estructura de l’Estat hi ha d’haver un reconeixement previ i explícit de l’existència de vàries nacions a l’Estat”. En el camí cap a reconèixer la plurinacionalitat de l’Estat, Domènech ha subratllat mesures com que “en totes aquelles nacions que de manera intensa hagin demanat el dret a decidir, aquest dret a decidir es compleixi”, així com el “blindatge de les competències autonòmiques” i revisar el finançament, entre d’altres.  “És un tema que demanda un debat ampli, intens i extens, i un Ministeri de la Plurinacionalitat és la millor forma de tenir eines per resoldre-ho”, ha assenyalat.