Xavier Domènech: “Reclamem el retorn dels 61.000 milions d’euros d’ajudes als bancs amb la creació d’un impost solidari”

El cap de llista d’En Comú Podem participa en el “Fórum Europa. Tribuna Catalunya” on presenta les propostes i projectes de la candidatura per a la construcció d’un nou model econòmic

 

Xavier Domènech, cap de llista d’En Comú Podem, ha participat en el “Fórum Europa. Tribuna Catalunya” organitzat per Nova Economia Fórum on ha presentat les propostes de la candidatura per a la construcció d’un nou model econòmic que vagi per sobre dels interessos del sistema financer. “Demanem coses tan bàsiques com que es tornin els diners que han servit per rescatar bancs”, ha dit Domènech que vol que es retornin els 61.000 milions d’euros de forma progressiva a partir de la creació d’un impost solidari sobre els beneficis dels bancs que han rebut diners públics. “De moment només s’ha retornat el 4% i ja ens han dit que no es retornarà la resta”, ha criticat.

El cap de llista ha centrat part de la seva intervenció a repassar la història sobre les crisis econòmiques. “La crisi és fruit de l’economia  de casino, on els mercats financers i especulatius són 16 vegades el  valor de l’economia productiva”, ha declarat, i a més ha manifestat que “la superació de la crisi s’ha fet a través de l’eufemisme de la  devaluació interna, que vol dir precarietat i baixada de salaris”. En aquest sentit, Domènech ha incidit en la importància del moment de canvi en què hi ha persones que sense ser  professionals de la política ja han guanyat a les principals ciutats de l’Estat. “Estem aquí perquè s’ha trencat el pacte social, on la sortida a  la crisi és la devaluació de salaris, els drets, l’austericidi en nom del seu del deute”, ha afegit. I a més ha assenyalat que “creiem que guanyarem perquè tenim proposta i tenim projectes”.

Mesures econòmiques

“Hem  d’engegar instruments com una banca pública que permeti garantir la  inversió en petites i mitjanes empreses, autònoms i en l’economia social, sectors on es crea el 70% de les ocupacions”, ha concretat Domènech.  A més el cap de llista ha proposat una política que reactivi el consum intern, a partir d’un augment del salari mínim perquè estigui en un 60% del salari mitjà, una renda complementària de 600 euros pels qui no disposen de cap ingrés, així com la lluita contra el frau fiscal.

Igualment, Xavier Domènech  ha manifestat que una de les propostes d’En Comú Podem passa per  l’engegada d’un pla de transició energètica que “és un repte i una  aposta central perquè després de la crisi financera vindrà la crisi  energètica”. Així mateix, ha expressat la necessitat de “fer front a la  pobresa energètica davant una realitat d’immensos beneficis de les empreses”.