Xavier Domènech: “Volem que el PSC sigui el Partit Socialista de Catalunya, i no el Partit Socialista de Susana Díaz”

En Comú Podem emplaça el PSC a tornar a la defensa del dret a decidir i vol iniciar una ronda de contactes amb tots els partits catalans la setmana vinent

A la roda de premsa d’En Comú Podem que ha tingut lloc aquest migdia al Col·legi de Periodistes de Barcelona, el diputat electe al Congrés per En Comú Podem, Xavier Domènech, ha fet un emplaçament directe al PSC apel·lant a la seva reclamació històrica d’un referèndum pactat amb l’Estat a Catalunya: “La defensa del referèndum és compartida amb les nostres aliances. Emplacem al PSC a sumar-s’hi. Volem que el PSC sigui el Partit Socialista de Catalunya, i no el Partit Socialista de Susana Díaz”, ha afirmat. Domènech ha recordat que és la primera vegada des del 2012 que es dóna el debat a l’Estat sobre el dret a decidir i “cal que el PSC actuï al marge dels seus barons”. Alhora, també ha emplaçat CDC i ERC a que “deixin d’estar expectants i comencin a actuar, de forma activa, pel dret a decidir”. “Voldríem que en aquesta legislatura els partits catalans estiguessin a l’altura d’aquests temps”, ha mantingut.

Domènech ha afirmat que el 20D ha mostrat la fi del bipartidisme i ara el que cal “és parlar de les grans qüestions de país”. Segons el diputat electe, ara mateix “estem atrapats en un debat d’aritmètica parlamentària, quan la realitat és que ens trobem en moments constituents”. Domènech ha volgut deixar clar que En Comú Podem és el primer grup parlamentari català al Congrés i que “assumim aquesta responsabilitat”. També ha volgut remarcar de nou els tres eixos que van marcar la campanya: l’eix social, que implica la derogació de les reformes laborals i de l’article 135 de la Constitució; l’eix de regeneració democràtica, és a dir, la lluita contra la corrupció i acabar amb les portes giratòries; i el darrer, “però no menys important”, l’eix del dret a decidir, “mantenint el nostre compromís amb la celebració d’un referèndum”. Aquests tres eixos, ha recordat, continuen sent una premissa ineludible per qualsevol compromís d’investidura.

Xavier Domènech ha anunciat també que la setmana vinent el seu grup vol iniciar una ronda de contactes amb tots els partits catalans, en la qual emplaçarà el PSC a sumar-se “a la reivindicació assumida pel 80% dels catalans, com és el dret a decidir”. “El referèndum té un consens amplíssim al país, i creiem que el PSC s’hauria de sumar en aquest consens”, ha recalcat Domènech.

Sobre el posicionament del PSOE, Domènech ha descrit el debat al partit socialista com “una lluita pel lideratge intern de Pedro Sánchez” i no en termes d’uns plantejaments “per redreçar els problemes que té l’Estat Espanyol”. En aquest sentit, el número 1 de la confluència d’esquerres ha declarat que creu que els missatges que el PSOE està emetent de cara a l’exterior “són més de batalla interna” que de cap altre plantejament.

Domènech ha reivindicat les aliances construïdes per En Comú Podem amb forces de la resta de l’Estat a favor del referèndum, i ha assenyalat que “és paradoxal que quan s’ha obert aquest debat a l’Estat, partits que l’han defensat ara diguin que no els interessa”, la qual cosa “va en detriment de la defensa dels drets dels catalans”, ha sostingut. “Si no mirem fora, difícilment solucionarem els temes de dins”, ha sentenciat.

Preguntat pels mecanismes que el seu grup tirarà endavant per aconseguir el referèndum, Domènech ha subratllat que jurídicament ja existeixen els instruments necessaris, com “l’article 92 de la Constitució i la llei orgànica de 1980 sobre referèndums”. Per tot això, el diputat electe ha assegurat que el referèndum és una qüestió “de naturalesa política” i que “tècnicament” és totalment viable.

Sobre la possible investidura d’Artur Mas, Domènech ha afirmat que es tracta “d’un debat esgotat que no es mereix el país”, i ha lamentat que “durant tres mesos hem arrossegat un debat en el qual tot s’ha concentrat en la figura de Mas”. Respecte a la possibilitat d’unes eleccions avançades Domènech ha mantingut que “ningú hauria de tenir por a la democràcia”, i que si existeix una situació de bloqueig “el que pertoca no és construir coses artificials sinó consultar la ciutadania”.

La també diputada electa al Congrés Marta Sibina, encara infermera, ha recordat que “som una candidatura de gent comú que anem a les institucions”, i ha aprofitat per excusar la seva presència perquè a mitja roda de premsa ha hagut de marxar a l’hospital on encara treballa fins a finals d’any.