La crisi del coronavirus no és una crisi més. Ha estat un punt d’inflexió que ha fet emergir allò públic, allò comú, com l’únic escut del que disposa la ciutadania per protegir les seves vides. ha estat un punt d’inflexió que ha fet envellir les respostes d’una dècada perduda sota la llei de la selva.
No volem tornar a l’antiga normalitat, a les velles receptes de la dècada perduda de privatitzacions i retallades. S’estan dibuixant grans consensos a la societat, cal traslladar-los a la política. Des d’En Comú Podem, tenim clar el mandat de la ciutadania en aquesta nova etapa: les bases comunes per a la reconstrucció són acords per protegir drets i guanyar una economia al servei de la vida.
Perquè reconstruir el món de demà no és una tasca d’un partit o d’un sol territori. Per establir un pacte social sobre noves bases, que superi les desigualtats i acabi amb els privilegis de les persones més poderoses, necessitem de grans acords entre forces polítiques diferents i ciutadania, així com de cooperació entre administracions. Convidem a totes les forces catalanes a un gran acord de reconstrucció que estem en condicions de liderar. Cal acord, cooperació i donar el millor de nosaltres mateixos. És l’única fórmula per sortir-nos-en.
Acord per la salut
Catalunya ha de destinar el 7% del PIB a salut, com fan els països més avançats de la UE. Millorar les condicions laborals del personal sanitari. Desmercantilitzar el sistema de salut revisant les externalitzacions a proveïdors amb ànim de lucre, recuperant serveis com el 061. Cal prioritzar, amb més personal i més recursos, l’atenció primària, que s’ha de fer càrrec de forma permanent de l’atenció sanitària a les residències.
Acord generacional per una vida digna
Avaluació de la viabilitat de les residències més afectades i incorporació a la xarxa pública de les mateixes. Aprovar una llei de cures per impulsar un nou model d’assistència a la gent gran i de persones amb diversitat funcional, que contempli la residència com el darrer recurs, promovent l’autonomia personal, l’atenció al domicili i comunitària. Desmercantilitzar la gestió de les residències, que han de ser públiques o de l’economia social i no de grans empreses. Els joves d’avui som la gent gran de demà.
Acord educatiu i cultural com a garantia de futur i una eina de desenvolupament.
Pla de xoc per revertir les desigualtats educatives. Desplegament del Pacte contra la segregació escolar: increment del suport a les escoles de zones més vulnerables i reforç de les beques menjador. Impulsar un nou Pacte Nacional per l’Educació, ple desenvolupament del decret d’escola inclusiva. Modificar els decrets d’admissió, de concerts educatius i de direccions. Millorar el sistema de beques universitàries i d’estudis postobligatoris com a dret subjectiu. Impulsar la recerca i la innovació públiques. Cal incrementar els nivells d’inversió públics i privats que permetin arribar al 3% d’inversió en R+D+i, prioritzant la transició ecològica i les indústries locals. Fer front a la precarietat laboral del professorat contractat amb un pla d’estabilització de plantilles. Acordar amb els sectors culturals les mesures d’ajut, prioritzant als creadors i creadores i evitant la concentració als grans productors. Implantar el xec cultural per a persones amb pocs ingressos.
Acord per una Catalunya lliure de pobresa.
Reforma de la Renda Garantida de Ciutadania per reforçar la seva complementarietat amb l’Ingrés Mínim Vital, focalitzant la seva acció en els col·lectius desprotegits per la nova prestació (nouvinguts, joves, etc.) i en els costos de vida diferencials en relació a altres territoris. La RGC ha de ser compatible amb les rendes del treball a temps parcial.
Acord per l’habitatge digne
Compromís de totes les forces polítiques d’arribar en un termini de cinc anys a una dotació de les polítiques d’habitatge a l’1’5% del PIB per disposar d’un parc públic d’habitatges de lloguer, com fan els països més avançats. Impuls des de Catalunya de la regulació dels preus de l’habitatge a l’Estat. Més recursos per l’emergència habitacional per garantir un habitatge digne a totes les persones que estan en llistes d’emergència i a totes les persones que no disposen d’un habitatge per poder fer un confinament en condicions dignes per les famílies. Pla de protecció dels llogaters i llogateres front a la situació de vulnerabilitat econòmica. Pla de rehabilitació d’habitatges que creï ocupació, en el marc d’un nou pla de barris sostenible i amb intervenció social i comunitària.
Acord feminista
El pla de reconstrucció ha de ser feminista de manera transversal, en totes les polítiques. Pla de xoc contra la feminització de la pobresa i recursos per a la inserció laboral. Garantir la intervenció integral a les dones en situació de violències masclistes. Ampliar el personal dels serveis de la xarxa contra la violència per donar resposta a l’atenció post-confinament. Cal replantejar el model de cures, que ha de passar a ser un dret col·lectiu.
Acord per una reindustrialització verda i intel·ligent, que protegeixi als treballadors i treballadores i creï nous llocs de feina
Revisar i impulsar el Pacte Nacional per la Indústria, afavorint la relocalització de sectors productius i promovent l’economia 4.0, l’economia circular, les energies renovables, la rehabilitació energètica i la mobilitat sostenible. La creació d’una empresa pública d’energia renovable pot ser una aposta de futur i de creació d’ocupació. Tot això amb l’acord de sindicats i organitzacions empresarials per protegir l’ocupació i fer front a l’atur i a la caiguda d’activitat econòmica. Donar suport als treballadors i treballadores autònoms, les microempreses i les petites i mitjanes empreses, amb ajuts que han de ser compatibles amb els de l’Estat. Ple compliment de la llei de canvi climàtic i de les figures de fiscalitat verda per desenvolupar. Aprovar la llei de transició energètica. Aprovar una nova llei de residus. Volem pobles i ciutats saludables, amb aire net, amb més espais públics per reduir de manera dràstica la contaminació. Garantir que els ajuts públics a les empreses es tradueixi en compromisos de manteniment i de creació de llocs de treball estables i de qualitat. Suport al comerç de proximitat i al canvi de model del sector turístic.
Acord per la sobirania alimentària i l’agroecologia i l’equitat territorial.
Impulsar una nova cultura alimentària basat en el producte sa, de temporada, de proximitat i sostenible. Crear centrals de distribució d’aliments agroecològics públic-comunitaris. Establir preus mínims per protegir la pagesia i reduir el poder dels grans intermediaris. Garantia de serveis públics a tot el territori, amb polítiques de lluita contra el despoblament rural, de suport als petits municipis i de consolidació de les ciutats mitjanes.
Acord per una fiscalitat solidària i verda
En temps difícils una fiscalitat justa és la millor contribució a la sortida de la crisi. Estem orgulloses de la reforma fiscal que vam aconseguir recentment a Catalunya, però creiem que cal donar més passes tant a l’Estat com a Catalunya. El nostre acord pot ser un exemple a exportar a la resta de l’Estat com una sort de sòl mínim. A més des de l’Estat necessitem una taxa Covid per la reconstrucció perquè els més rics aportin més. A Catalunya hi ha recorregut per una major progressivitat amb la reforma de l’impost d’habitatges buits i l’impost de patrimoni.
Acord per l’apoderament digital de la ciutadania.
Disputar l’espai de les aplicacions privades del capitalisme de plataforma, amb prototips públics de plataformes que ofereixen serveis amb model de gestió públic-comunitària, amb programari lliure i governança democràtica – amb un particular protagonisme dels ajuntaments – en el camp de l’habitatge, del repartiment a domicili o de la cultura. Garantir la connectivitat en igualtat de condicions arreu del territori. Estar molt amatents contra la idea d’un control personal de la població a través de sistemes electrònics: no volem un sistema de seguretat que es basi en el model de control de la població sense garanties, sinó que apostem per la disciplina voluntària d’una ciutadania informada en un marc de llibertats individuals i col·lectives.