La presidenta d’ECP recorda a ERC que va assumir el compromís d’ampliar l’àmbit territorial de la consulta sobre els Jocs Olímpics d’Hivern
La presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha lamentat aquesta tarda des del faristol del Parlament que el Govern s’hagi desdit d’ampliar la consulta popular sobre els Jocs Olímpics d’Hivern a les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. Albiach ha recordat que fa menys d’una setmana que ERC i Junts van votar a favor d’una moció dels comuns que incloïa aquesta qüestió, i els acusa de voler saltar-se el mandat del Parlament al qual ells mateixos es van comprometre.
El text al que ha fet referència la presidenta d’ECP diu textualment: “Consensuar amb les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès la seva incorporació a l’àmbit territorial del procés participatiu i de la consulta popular anunciada pel Govern sobre els Jocs Olímpics d’Hivern, prevista per a la primavera d’enguany”. “De què té por el Govern de Pere Aragonès? Per què el Govern està negant la veu a territoris directament afectats per aquest projecte?”, s’ha preguntat Albiach. I ha criticat que a dia d’avui “no sabem quin serà l’impacte mediambiental; si hi haurà neu al Pirineu; com s’organitzarà, quines seran les infraestructures que s’hauran de construir i, fins i tot, no sabem quin serà l’àmbit de la consulta”. “El Govern té tot el dret de món de voler ser recordat com el Govern dels macroprojectes fracassats, però el que no pot fer és menystenir al Berguedà, al Solsonès i el Ripollès i no donar-los veu”.
Albiach també ha aprofitat la roda de premsa per expressar tot el suport al poble ucraïnès davant la brutal invasió que estan patint a mans de Vladimir Putin, i ha anunciat que demà assistirà, juntament amb altres diputats d’ECP, a la concentració unitària en rebuig a la guerra a la plaça de Catalunya. “Davant d’aquesta ruptura dels acords internacionals i d’aquesta flagrant vulneració dels drets humans, cal dir que a diferència d’altres ocasions, la Unió Europea ha sabut donar una resposta unitària. Una resposta que, en primer lloc, s’ha donat en forma d’algunes de les sancions més grans que ha aplicat mai el nostre continent i que, al nostre de parer, ha de servir per seguir enfortint una política conjunta de la Unió i avançar en construir sobirania estratègica europea”, ha dit.
Encara sobre aquesta qüestió, ha celebrat que s’hagi activat la directiva de protecció especial per a totes les persones que fugen d’Ucraïna, i ha demanat que aquesta política no sigui conjuntural, sinó estructural davant de qualsevol altre conflicte al món. Així mateix, també ha celebrat que “Catalunya i la seva capital, Barcelona, hagin estat de les primeres en oferir-se a l’acollida de refugiats i refugiades deixant clar que aquesta és una terra de pau i d’acollida”. Ara bé, s’ha mostrat preocupada per la situació del Comitè d’Acollida de Persones Refugiades. “Per la manca de recursos i la manca de desplegament de programes propis des del 2015”. És per això que ha demanat al Govern que “simplifiqui les vies burocràtiques per a l’acollida i que posi els recursos necessaris pel desplegament de programes propis”.