La transició ecològica és una de les grans prioritats d’En Comú Podem de cara al Govern resultant de les properes eleccions.
Per abordar els problemes climàtics i energètics de Catalunya, la cap de llista Jéssica Albiach ha defensat aquest dilluns que “la dècada perduda” del Govern també ha afectat a la situació climàtica, energètica i del medi ambient. “Hem de deixar enrere el govern gris de JxC i ERC i obrir una nova etapa amb un govern verd”, ha defensat. Ho ha expressat en l’acte per la transició ecològica que Catalunya mereix, on l’han acompanyat Mar García Sanz, secretaria general del Partit Verd, Lucas Ferro, número quatre de la llista d’ECP a les eleccions, així com el regidor de d’emergència climàtica i transició ecològica de Barcelona, Eloi Badia, i, en videotrucada des de Brussel·les, l’eurodiputat d’En Comú Podem Ernest Urtasun.
Les solucions de futur en termes de medi ambient passen per “liderar una transició ecològica i del benestar que generi nous llocs de treball i enforteixi l’economia”, ha dit Albiach, que ha recordat que malgrat que Catalunya té una de les lleis més progressistes en matèria climàtica, “se l’ha de dotar de recursos i aplicar-la”. “Mentre el delta de l’Ebre s’inunda, es fonen les darreres glaceres del Pirineu”, ha lamentat Albiach, que ha alertat que “el clima serà més radical” i que “tindrem fenòmens més adversos”. La contaminació de l’aire, mentrestant, “va provocar el 7% de morts naturals de Barcelona el 2019, unes 1.000 persones”, ha recollit Albiach.
Una vicepresidència de Transiciò Ecològica
Un govern d’En Comú Podem marcarà un límit anual d’emissions a cada empresa, organització i territori, i crearà una vicepresidència de Transició Ecològica “amb capacitat de condicionar totes les polítiques vinculades a la Generalitat”, ha defensat Albiach. “La Generalitat passa a ser un agent actiu i no un espectador passiu en aquest nou horitzó verd per Catalunya”, ha dit. Un Govern d’Albiach també crearà un operador d’energia públic en base a les renovables i la promoció de comunitats energètiques locals i societats cooperatives. Les renovables també seran impulsades reduint i agilitzant tràmits i afavorint que les comunitats de veïns les implantin als seus edificis.
La política d’infraestructures també es farà pensant en la sostenibilitat. “Realment cal el Barcelona World?”, “de veritat hem d’ampliar l’aeroport del Prat?”, s’ha preguntat Albiach, que ha citat també les ampliacions de vies com la C-32 o la C-31 o l’autòdrom de Terramar com construccions planejades que no respecten la sostenibilitat “Necessitem posar la intel·ligència col·lectiva per a remar a favor de l’emergència del planeta”, ha assegurat Albiach, que vol formar part d’un govern “valent” i “que planti cara a les empreses i lobbies per a dir-los que sí o sí han de complir les mesures”. Si el sector privat lidera aquesta transició sense
El fins ara diputat i també a la candidatura Lucas Ferro, de Podem, ha lamentat que a diferència de l’Ajuntament de Colau, “la Generalitat no ha liderat cap debat” sobre transició ecològica en els darrers anys. “Tenim una llei d’avantguarda, que s’ha basat en no desplegar-la”, ha afegit Ferro, que ha afirmat que la transició ecològica passa per “prohibir els plàstics d’un sol ús”.
Una Catalunya absent dels reptes europeus
El regidor Eloi Badia, que va impulsar la creació de l’energètica municipal a Barcelona, ha explicat que durant els talls de llum d’aquest mes de gener es van adreçar a la Generalitat, amb totes les competències en energia, i el conseller Ramon Tremosa els va assegurar “que no els constava” que hi hagués hagut aquests talls. “Havien sortit ja desenes d’Ajuntaments i d’associacions de veïns posant-ho en relleu i la companyia de llum també ho reconeixem”, ha explicat Badia, insistint en la “manca de lideratge absoluta” del Govern.
“És una mica surrealista”, ha comentat l’episodi la secretaria general del Partit Verd Eruopeu Mar García, que ha alertat que “després del’era covid, els nous llocs de treball vindran d’una economia verda perquè són els únics que garanteixen un progrés sostingut”. Cal canviar, segons Garcia, l’idea de progrés per un “que tingui en compte els límits del planeta” i que garanteixi “deixar als nostres néts, com a mínim, un planeta en les mateixes condicions que l’hem trobat”.
Des de Brussel·les i per videoconferència, l’eurodiputat Ernest Urtasun ha assegurat que cal “un cop de volant molt ràpid” per mitigar el canvi climàtic i que per això “és necessari descarbonitzar l’economia a tota pastilla”. Urtasun ha celebrat la llei europea aprovada per garantir-ho de cara a 2050, però ha lamentat que “en els darrers anys, Catalunya està absent en aquestes grans transformacions europees”. “Catalunya és un territori molt exposat al canvi climàtic i tenim un Govern que no ho acaba d’entendre”, ha sentenciat. “El que representa la Jéssica i el que representa la nostra candidatura és col·locar Catalunya amb una mirada de futur i una mirada de transició ecològica”, ha defensat.
