En Comú Podem defensa invertir un 40% més en salut mental i el doble en sanitat pública
Enmig de la tercera onada de la pandèmia de coronavirus, la candidata d’En Comú Podem a la presidència de la Generalitat, Jéssica Albiach, ha defensat aquest dimecres que la sanitat pública que Catalunya mereix ha de com a mínim duplicar els seus recursos, tal com està recollit al programa de la coalició. “Les retallades maten”, ha dit. “Junts per Catalunya a sanitat seria com posar la guineu a cuidar de les gallines i Esquerra no ha revertit les retallades i, per tant, ha quedat inhabilitada per la seva gestió”, ha defensat Albiach, que ha recordat que “el que ens salva són els serveis públics”.
La candidata ha lamentat que “en aquesta dècada perduda no s’han revertit les retallades en salut pública del 2011”. Per canviar el model afeblit dels darrers anys, “cal anar cap a la desmercantilització” del sistema i “posar la salut física i mental al centre”. Fer-ho només és possible “dignificant” la feina, ha dit Albiach, per tal de millorar la vida “d’uns professionals de primera”.
En el programa d’En Comú Podem, a més de multiplicar per dos els pressupostos de salut per tal que arribin al 3% dels pressupostos, es recull la necessitat d’incrementar un 40% el pressupost en salut mental, ara que les conseqüències de la pandèmia s’estan expressant en transtorns i problemes psicològics.
En aquest sentit, la regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, ha afirmat que “la salut mental està molt centrada en alguns centres i l’hem de desplegar molt més perquè arribi a la salut comunitària”. Ha recordat, a més, que “les retallades de 2011 van fer que es perdessin 2.400 professionals a l’atenció primària”.
Les diferències socials, ha recordat Albiach, afecten la forma com et colpeja la pandèmia. Ho ha definit com “l’impacte del virus en funció del codi postal”. “Si estàs a primera línia, en condicions precàries, estàs molt més exposada al virus”, ha defensat. Però ha apuntat també a altres situacions socials: “Si a més no tens una situació econòmica estable o suficientment solvent no podràs alimentar-te com cal i ets més vulnerable, no podràs fer esport i potser no tens un habitatge on fer un confinament adequat”.Resoldre aquestes situacions suposa una via per “no medicalitzar-ho tot”, segons la candidata.
El professor emèrit en farmacologia, Joan Ramon Laporte, que també ha participat en l’acte de campanya, ha reforçat en aquesta línia que cal corregir un sistema “tecnoidòlatra” que et carrega de “medicaments que no sempre es necessiten” quan “moltes vegades el que la gent necessita no són només analgèsics, sinó tenir un grup on trobar-se, on anar a ballar, on anar a fer gimnàs”. Encara en aquest sentit, la doctora en salut pública Carme Borrell ha defensat que “la salut no depèn només dels serveis sanitaris, sinó de totes les polítiques”.
