Davant la fugida a l’estranger del rei emèrit, Joan Carles I, que se suma a les darreres notícies sobre les seves possibles irregularitats vinculades al càrrec de Cap d’Estat que va exercir durant 40 anys. En Comú Podem vol manifestar el seu profund rebuig a la decisió del monarca, així com de la resposta del rei Felip VI com a màxim representant de la institució de la Casa Reial.
En un moment en què se li està demanant a la ciutadania esforços per tal de donar resposta a la crisi social, econòmica i sanitària és inacceptable que des d’institucions com la monarquia no s’estigui donant un escrupolós compliment al principi democràtic, de legalitat, de transparència i d’exemplaritat. Per tot això, demanem:
- El cap de l’Estat ha de donar explicacions. Exigim una compareixença d’urgència en què trenqui el seu silenci sobre les irregularitats que assenyalen el seu pare i predecessor en el càrrec i que expliqui els motius que porten a Joan Carles I a abandonar el país.
- Petició de compareixença urgent de la vicepresidenta Carmen Calvo. És inacceptable que els i les Ministres d’Unides Podem i d’En Comú Podem no estiguessin informades dels contactes de la vicepresidenta amb la Casa Reial. Cal saber tota la veritat sobre el paper que ha tingut el Govern en les darreres decisions que han acabat amb la fugida del rei emèrit.
- Retirada del títol d’emèrit. Exigim que aquest títol, que no formava part del protocol de l’Estat i va ser atorgat de manera honorífica i vitalícia en l’any 2014 per decisió de Govern de Rajoy, sigui retirat de forma immediata.
- Fi de la inviolabilitat de l’ex monarca. Avui sabem que el principi d’inviolabilitat és un sinònim del privilegi de la impunitat. S’ha d’establir per llei que la inviolabilitat no implica carta blanca per delinquir per actes aliens a funcions constitucionals.
- Despenalització de la crítica a la corona. Cal acabar amb la sobreprotecció de la qual gaudeix la Casa Reial, més gran que cap altra institucions de l’Estat. La llibertat d’expressió és un dret fonamental que implica poder expressar idees lliurement i, per tant, sense censura quan es tracta de la monarquia.
- Activació la via judicial i acusació popular. Ara mateix hi ha obertes diferents investigacions sobre les possibles irregularitats de Joan Carles I. Per tal de vetllar per les màximes garanties processals d’aquestes causes, En Comú Podem s’hi personarà com acusació popular. A banda, en cas que es confirmés també irregularitats fiscals s’exigiria el retorn de la quantia a les arques públiques així com el pagament de totes les reclamacions fiscals pendents.
- Comissió d’investigació de les corrupteles reials. Des d’Unides Podem hem presentat en repetides ocasions la formalització d’una comissió que pugui investigar a què s’han dedicat el Rei emèrit durant els anys que va ser Cap d’Estat. Seguirem treballant des del Congrés, cooperant amb la resta de partits polítics, per poder obrir aquest espai des d’on posar llums i taquígrafs a tanta opacitat.
- Fi de l’opacitat. És urgent avançar cap a una profunda revisió dels mecanismes de rendició de comptes de la Casa Reial que permeti una auditoria per tal d’esclarir totes les activitats econòmiques de la Casa Reial i quantificar, així, el cost real per als contribuents.
- Els ciutadans han de decidir la forma d’Estat. El declivi que viu avui la monarquia ve de lluny, ha tocat fons i, per tant, mereix un debat ciutadà que valori la idoneïtat, o no, de seguir amb una institució que ha traït la confiança de la ciutadania. Com a espai radicalment republicà, creiem que és el moment de treballar amb la societat civil organitzada i la resta de formacions polítiques per tal d’avançar cap a un referèndum sobre la monarquia.