La Comissió Europea ha proposat als Estats membres ampliar l’autorització d’aquest herbicida 10 anys més malgrat els riscos que suposa per al medi ambient i la salut pública
En Comú Podem, juntament amb Verds Equo, ha registrat una Proposició No de Llei (PNL) perquè es paralitzi la recomanació de la Comissió Europea al Consell Europeu sobre la renovació de l’autorització de l’ús de glifosat durant 10 anys més, donades les múltiples evidències científiques del risc sobre la biodiversitat i la salut humana.
El Grup Europarlamentari Els Verds/ALE, en col·laboració amb Pesticide Action Network Europe i la coalició Stop-Glyphosate, va examinar mostres d’aigua en 12 països europeus a l’octubre de 2022, després de la temporada de cultius, per a veure l’abast de la contaminació derivada de l’ús d’herbicides a base de glifosat. Aquest estudi afirma que el glifosat té “conseqüències directes perquè ataca a la via metabòlica no només en les plantes, sinó també en els bacteris i els fongs”. Els danys col·laterals de l’ús del glifosat estan provocant, per tant, una caiguda important de la biodiversitat.
No obstant això, i malgrat les evidències científiques i l’opinió de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que el cataloga com “probablement cancerigen”, la Comissió Europea ha presentat als Estats membres una proposta de renovació del glifosat per a 10 anys més.
Júlia Boada, diputada d’En Comú Podem al Congrés, afirma que és urgent que es garanteixin els mecanismes per al compliment de la reducció dels riscos i els efectes de l’ús dels productes fitosanitaris en la salut humana i el medi ambient. “Hem d’acabar amb els pesticides tòxics per a protegir-nos a nosaltres i al medi ambient”, explica Boada, que considera urgent “articular una transició verda justa que no deixi a ningú enrera i exigir responsabilitat i coherència davant dels reptes del present per aconseguir un futur més sa”.