Jaume Asens, Ada Colau i Pablo Iglesias presenten una proposta de desbloqueig que parteix de la llibertat dels presos polítics
En Comú Podem ha presentat aquest dijous la seva Proposta pel Desbloqueig amb l’objectiu d’arribar a acords de mínims entre les forces catalanes i estatals que permetin avançar i donar respostes. “Cal superar l’etapa de judicialització de la política i de politització de la justícia i, per aconseguir-ho, és imprescindible reconstruir ponts i reconèixer les raons de l’altre per iniciar un diàleg real”, ha afirmat el portaveu d’En Comú Podem, Jaume Asens, acompanyat del secretari general de Podemos, Pablo Iglesias; i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.
La proposta d’En Comú Podem és un acord a dues velocitats. En primer lloc, Asens ha explicat que el diàleg no serà possible si els presos i les preses no poden tornar a casa, per la qual cosa En Comú Podem proposa explorar la via de l’indult, “perquè és la manera més ràpida i eficaç” i planteja també la reforma o derogació del delicte de sedició, “una antigalla obsoleta que ens diferencia de la resta de països europeus”, ha puntualitzat Asens. “La reinterpretació que ha fet el Suprem suposa una bomba de rellotgeria que afecta el dret de protesta no només dels independentistes sinó també d’altres col·lectius”, ha advertit el portaveu d’En Comú Podem.
En segon lloc, ECP proposa el “blindatge de competències per fer front a la recessió econòmica i a l’emergència climática”. A més, planteja el manteniment de l’escola catalana, el compliment de la disposició adicional tercera i la transferència dels recursos i compliment de les inversions pendents.
Finalment, En Comú Podem proposa la creació d’una “taula de diàleg estable per un nou acord entre Catalunya i Espanya que sigui votat en referèndum pels catalans i les catalanes”. Asens ha assenyalat que la proposta condueix a “un nou escenari de diàleg sense línies vermelles” i ha advertit que “les receptes polítiques que han provocat aquesta situació, la judicialització, el 155 i la unilateralitat, no són les que ens hi trauran”.
Acord de mínims i empatia
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reivindicat la necessitat de “dotar de contingut la paraula diàleg” i inaugurar així una nova etapa que deixi enrere “les trinxeres i les escenificacions electoralistes i curtterministes”. “Ens hem de posar d’acord en uns mínims per trobar solucions viables que no responguin a una lògica de vencedors i vençuts”, ha afirmat després d’advertir que “hi ha moltes polítiques qüotidianes bloquejades que no poden esperar més”.
Finalment, el secretari de Podemos, Pablo Iglesias, ha reivindicat la necessitat d’afrontar la plurinacionalitat des d’una perspectiva que aposti pel diàleg sense exclusions per trobar fórmules d’encaix democràtic”. És fonamental per avançar el reconeixement de la pluralitat d’actors polítics. Hem estat atacats per reclamar el diàleg entre aquells que pensen diferent, hem d’assumir l’empatia com a valor fonamental per superar el bloqueig”, ha conclòs.