La Proposició de Llei, presentada conjuntament per En Comú Podem i la CUP, passarà el primer tràmit a la sessió de la setmana vinent
L’ordre del dia del ple de la setmana vinent inclourà la Proposició de Llei sobre la prohibició de la celebració de bous embolats, bous capllaçats i també dels bous a la mar. Així ho ha anunciat la presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, en roda de premsa des del faristol. “Si al 2010 Catalunya va ser pionera en prohibir les curses de braus, ara ha arribat el moment d’acabar definitivament amb els espectacles taurins al nostre país”, ha explicat Albiach.
La iniciativa, registrada conjuntament per En Comú Podem i la CUP, pretén modificar la llei 34/2020 de regulació de les festes tradicionals amb bous. “La llei que actualment ho regula és del 1988. L’opinió pública i la sensibilitat han evolucionat, i crec que ara moltes podem coincidir en què no té cap sentit que el 2023 es facin servir animals com a element de diversió”, ha argumentat la diputada. Albiach ha demanat el suport a la resta de grups parlamentaris, especialment després que PP i VOX hagin registrat una esmena a la totalitat que, de tirar endavant, impediria el debat i la votació de la Proposta de Llei. Així, la diputada ha emplaçat a PSC, ERC i Junts a no alinear-se amb PP i VOX. “La tradició no pot ser una excusa per justificar actes que generen patiment als animals”, ha insistit. Si l’esmena a la totalitat fracassa, es crearà la ponència que donarà forma al text final que haurà de ser votat en un ple.
Albiach també ha valorat el document presentat ahir pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, referent a l’Acord de Claredat. Primer de tot ha recordat que “els comuns vam proposar un Acord de Claredat ja al 2018 per posar rumb al diàleg”. I ha celebrat que el document reculli alguns dels arguments que ECP havia destacat en anys anteriors, “com ara que qualsevol canvi de l’encaix territorial entre Catalunya i Espanya s’ha de fer amb un pacte entre institucions i que qualsevol referèndum hauria de tindre el màxim consens possible perquè no sigui de part”.
Dit això, però, la presidenta d’ECP ha lamentat que el president ja s’hagi fet seva una de les cinc propostes que recull l’informe dels experts, i que ho hagi fet públic abans de la reunió de la mesa de partits. “Aleshores, exactament per a què serà aquesta reunió? Per poder debatre les diverses opcions o perquè pugui explicar-nos quina és la que més li agrada?”, ha preguntat Albiach, que opina que el president “ha començat la casa per la teulada i ha degradat la reunió de la mesa de partits”. “Ho hem dit moltes vegades, els consensos no es decreten, els consensos es construeixen, i Aragonès actua com si tingués majoria absoluta”, ha conclòs.