Els nostres cinc reptes per guanyar un país a favor
Treball i temps
- Un dels principals reptes per la propera dècada és el d’afrontar una reforma que permeti treballar menys, per treballar tots i totes i viure millor. No pot ser que els els habitants del nostre país no tinguin horaris saludables i siguin pobres en temps lliure. Més temps lliure és tenir una societat més feliç, i la política va d’això.
- Mesures com reduir la jornada laboral sense reduir els salaris permeten des d’una millor conciliació entre la vida personal i professional, fins a un augment en la productivitat i la salut mental. A més, pot tenir un impacte positiu en la societat en general en fomentar la creació d’ocupació. La implementació de polítiques que donin suport a la reducció de la jornada laboral és una manera de millorar la qualitat de vida i promoure un entorn laboral més humà i sostenible.
- La reducció de la jornada laboral pot contribuir a la creació d’ocupació, ja que la disminució de les hores treballades per cada individu podria obrir oportunitats per a la contractació de més personal. Això ajudaria a seguir reduint l’atur i a generar un mercat laboral més inclusiu i equitatiu.
- És una qüestió de sentit comú, i que ens alinearia amb la tendència de molts països europeus. Ara bé, la reducció de jornada no ha ser l’única mesura que es prengui, també es necessiten horaris previsibles; flexibilitat horària per a conciliar o formar-se, perquè el temps lliure no pot ser només per a cuidar. Totes aquestes mesures podrien incrementar el PIB entre un 1% i un 2%.
Protegim persones, construïm vides segures
- Una de les obligacions de les administracions públiques és garantitzar seguretat i protecció als ciutadans i ciutadanes. Tenir la garantia de que si et poses malalt el teu metge o metgessa et pugui atendre en menys de cinc dies és tenir una vida més segura.
- No es tracta només d’adaptar els serveis públics a l’escenari actual, sinó sobretot, de reformular el model amb una clara aposta per revertir les retallades del passat i blindar allò públic per articular un escut social potent amb serveis de proximitat per tothom.
- Aquests canvis només es poden impulsar amb polítiques i accions adequades que vagin en sintonia amb l’assoliment dels objectius d’erradicació de la pobresa i les desigualtats.
Habitatge garantit
- Qualsevol projecte de futur al nostre país ha de passar per buscar respostes als problemes derivats de la situació d’emergència habitacional que viu molta gent. Respostes que ja estem donant en municipis on hem ampliat el parc d’habitatge públic i que també estem posant en marxa des del Govern de l’Estat impulsant la primera llei d’habitatge de la història. Que l’habitatge no sigui un luxe també és indispensable per garantir la igualtat d’oportunitats.
- Un projecte de país en que tothom tingui l’habitatge garantit també ha d’estar basat en impulsar un nou urbanisme sostenible que trenca amb el creixement especulatiu, i promou un sistema de ciutats i pobles en xarxa que garanteix a tothom el dret a tenir habitatges dignes, assequibles, i energèticament eficients.
La revolució del tren
- En el futur immediat el nostre país ha de pujar al tren de la mobilitat sostenible. Estem convençuts de que cal un canvi de rumb cap a una mobilitat centrada en els interessos de totes i no en els beneficis empresarials i dels lobbies del transport. Cal apostar per un tren que vertebri el nostre territori i ens ajudi a reduir les emissions. Una revolució per reconvertir els criteris economicistes que mouen al transport públic per a situar-lo en l’objectiu social que ha de perseguir per definició.
- Això a Catalunya passa sens dubte per una aposta decidida per convertir les Rodalies en un servei de trens de primera divisió. Fer de les Rodalies un tren de qualitat que connecti tot el país és ser útils als treballadors i treballadores, que són qui més les fan servir.
- Un país desenvolupat no és un lloc on els pobres tinguin cotxe. És on els rics utilitzen el transport públic. Apostar per una nova revolució del tren és una oportunitat per fer un gir de 180º a les polítiques de mobilitat que han imperat fins ara i per crear llocs de feina de qualitat. Si al segle XIX el tren va canviar el món, ara al segle XXI el tren pot salvar el món.
Planificació ecològica i sobirania
- Per construir un projecte de país per la propera dècada és imprescindible inaugurar un nou paradigma per a un ecologisme democràtic i popular des del qual reorganitzar les nostres societats sota el principi de la planificació ecològica com a palanca per a la mobilització de tots els recursos públics i privats al servei del benestar col·lectiu.
- Un nou paradigma pensat per als qui no poden aïllar-se de les transformacions que està vivint el planeta i necessiten de l’ordre i la seguretat que només poden oferir-los les institucions col·lectives. Enfront de l’emergència climàtica es tracta ja no sols de frenar l’escalfament global, sinó de reorganitzar la vida per a planificar els canvis.
- Tenir sobirania vol dir ser amos del nostre futur. I per això estem compromesos a recuperar capacitat de decisió per amb un programa d’acció a curt, mig i llarg termini per minimitzar els efectes de les onades de calor i les sequeres extremes, dels incendis forestals o de la contaminació de l’aire que respirem.
Descarrega el Programa Electoral de Sumar – En Comú Podem per a les Eleccions Generals del 23J (PDF)