L’espai polític demana als consistoris catalans instar al Govern central que els seus immobles i el seu sòl urbanitzable s’integrin al parc públic d’habitatge, així com la creació d’un òrgan de control de la seva activitat i d’una comissió d’investigació parlamentària
En Comú Podem ha presentat a diversos ajuntaments catalans una moció per instar al Govern de l’Estat a modificar l’objecte social de la Sareb per convertir-la en una eina pública que garanteixi el dret a l’habitatge amb una durada indefinida. Es tracta d’una iniciativa que dona suport i segueix la línia marcada per la proposició no de llei (PNL) presentada el passat mes de febrer al Congrés per part del Grup Confederal d’Unidas Podemos-En Comú Podem-Galicia en Común.
A més, la moció demana que, fins que no s’adquireixi la propietat dels immobles per l’administració pública, es faciliti una gestió social del parc d’habitatges actual de la Sareb. Cal recordar que actualment, Espanya posseeix menys d’un habitatge social per cada 100 habitants (0’9), mentre que altres països de l’entorn, com França (7’2), Àustria (10’3) o els Països Baixos (12’5) el superen clarament. La iniciativa municipal també reclama l’elaboració d’un cens d’actius de la societat i la creació d’un òrgan de control que fiscalitzi adequadament l’activitat i el compliment dels objectius, més enllà dels seus òrgans de control. Entre els acords s’inclou, a més, que el sòl urbanitzable que posseeix la Sareb sigui promogut com habitatge públic destinat a lloguer social i assequible.
L’esclat de la bombolla hipotecària del 2008 va provocar que el Govern del PP decidís rescatar a la banca i deixar de banda les famílies, en una operació que va ser devastadora per a la ciutadania, amb una despesa de fons públics que ascendeixen, de moment, a 14.500 milions d’euros, dels quals 12.000 milions ja són públics i l’assumpció de gairebé 35.000 milions de deute. Ara que el Govern de l’Estat es disposa a prendre el control de l’accionariat de la Sareb, En Comú Podem també ha demanat la creació d’una comissió d’investigació parlamentària per depurar responsabilitats polítiques.
Aquesta moció s’ha presentat a ajuntaments com l’Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat, Mataró, Cerdanyola del Vallès, Viladecans, Molins de Rei, Mollet del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, l’Ametlla del Vallès, el Vendrell, Sant Andreu de la Barca, Canovelles, Rubí o Barberà del Vallès.