Albiach: “Davant la massificació i l’especulació, ERC ja no té excuses: cal donar les eines als ajuntaments perquè puguin limitar els pisos turístics”
Janet Sanz: “Si volem que els nostres municipis no es converteixen en un parc temàtic necessitem capacitat de control”

El grup parlamentari d’En Comú Podem ha presentat una proposició de llei per tal de modificar la Llei d’Urbanisme de 2010 i poder dotar d’eines als ajuntaments catalans perquè puguin fer front a la descontrolada proliferació d’allotjaments turístics al país. La iniciativa ha estat presentada al Parlament per Jéssica Albiach i Janet Sanz, segona tinenta d’alcaldia de Barcelona i regidora d’Ecologia Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, juntament amb un informe elaborat per l’espai polític sobre l’evolució del número d’Habitatges d’ús turístic (HUTs) a Catalunya.
La presidenta del grup parlamentari ha qualificat de “barbaritat” el fet que hi hagi “ciutats al nostre país en què entre el 15 i el 20% dels habitatges són d’ús turístic”. Albiach ha afirmat que “no podem quedar de braços plegats davant d’una realitat com és que el parc públic d’habitatge a Catalunya és de només 20.000 pisos, mentre que el d’allotjaments turístics arriba pràcticament a 100.000, amb una proporció d’una cinc”.
La presidenta del grup parlamentari ha explicat que “davant dels qui volen que regni la llei de la selva, necessitem posar fi al creixement descontrolat de pisos turístics”. Per això, la finalitat de la norma és “regular els habitatges d’ús turístic, evitar les escletxes legals que els especuladors fan servir per continuar fent negoci a costa d’expulsar els veïns i veïnes, i plantejar la revocació de les llicències”. “Ara que Junts no hi és al Govern, ERC ja no té més excuses i ha de demostrar si davant la massificació turística que expulsa els veïns i veïnes dels barris tindrà un model o es posarà de perfil, com ha fet amb l’ampliació de l’aeroport o l’impost als creuers”, ha asseverat Albiach. La diputada ha sentenciat que si s’ha aconseguit limitar els preus de lloguer a l’Estat amb la Llei d’Habitatge, “ara el Govern ha de fer la seva feina i limitar els pisos turístics a Catalunya. Perquè no fer res davant l’especulació i la massificació no pot ser una opció”.
Per la seva banda, la segona tinenta d’alcaldia de Barcelona, Janet Sanz, ha expressat que tots els municipis han de tenir les eines necessàries per combatre una realitat que és present a moltes ciutats del territori, perquè “a Catalunya s’ha normalitzat la barbaritat que per cada habitatge per als veïns i veïnes, els turistes tenen cinc”. Una realitat que només es pot canviar legislativament. “Volem que Catalunya i els nostres municipis es converteixin en un parc temàtic en què se’ns expulsi? Ens mereixen viure en pau, descansar i tenir dret a l’habitatge”, ha expressat Sanz.
La tinenta d’alcaldia ha posat l’exemple de Barcelona, on l’Ajuntament ha tancat 6000 pisos il·legals i ha explicat les demandes dels municipis: “El que necessitem és que la legislació ens doni capacitat de control i eines, amb la modificació de la Llei d’Urbanisme i de la de Simplificació administrativa”. “Proposem que passi els pisos turístics tornin al règim de llicència, que mai es puguin ubicar en edificis que siguin residència habitual de veïns i veïnes, així com que les llicències siguin revisables per obrir la possibilitat de revocar-les”, ha explicat Sanz, qui ha afegit que “en les zones declarades com a mercat tensionat no s’ha de poder desenvolupar l’activitat d’ús turístic”. Aquestes llicències tindrien una durada de 3 anys, mentre que les ja existents tindrien una moratòria també de 3 anys per adaptar-se a les condicions del municipi.
Aquí podeu consultar la proposta de llei i l’informe de l’evolució del número d’Habitatges d’ús turístic (HUTs) a Catalunya.