Aquesta setmana ha tingut lloc al Parlament de Catalunya el ple monogràfic sobre l’emancipació juvenil. Com va introduïr la presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, a la seva intervenció d’ahir dimecres “parlar de joventut és parlar de la fractura social que pateix el país en termes de precarietat i de desigualtat és parlar, sobretot del futur i del talent que fa anys que anem perdent i també és parlar d’un món que avança, o més aviat, que retrocedeix, de crisi econòmica en crisi econòmica, de pandèmia en guerra, a la vegada que cavalca també sobre una crisi climàtica.”
Seguint aquest fil, Albiach va voler posar sobre la taula la desconnexió de la joventut amb la política i l’activitat legislativa, on el 92% dels joves enquestats pensen que la seva opinió importa poc o res als polítics, segons l’enquesta més gran que s’ha fet a Espanya. Així, la presidenta va instar al govern a publicar més al Diari Oficial de la Generalitat amb polítiques públiques concretes i no a fer discursos grandiloqüents; “Menys parlar de crisi climàtica i més fer planificació ecològica, menys dir que empatitzem amb qui pateix problemes de salut mental i més posar psicòlegs públics; menys parlar del dret a l’habitatge i més fer habitatges de lloguer social,” va sintetitzar Albiach.
En un segon ordre ha intervingut la diputada i portaveu de joventut d’En Comú Podem, Jess González. La portaveu ha volgut citar l’enquesta catalana de joventut, de l’observatori català de la joventut, on es destacava que gairebé la meitat de les joves afirmen patir angoixa i ansietat per no poder arribar a final de mes o que el 13% no tinguin una dieta bàsica i equilibrada a conseqüència de la seva situació econòmica. Situacions que la diputada ha titllat de greus i d’inassumibles com a societat. En aquesta línia ha posat el focus en la salut mental dels joves. Ha assenyalat les dades de l’informe de St. Joan de Déu que apunten que l’increment d’intents de suïcidi durant l’any de pandèmia entre les noies de menys de 18 anys ha crescut un 195% durant la pandèmia, així com que el suïcidi s’ha consolidat com la principal causa de mort no natural de les persones joves. “És un drama que hàgim permès que això passi en una democràcia com la nostra; que s’hagi normalitzat la precarietat i el malestar de les joves del nostre país,” ha afirmat González.
La diputada ha afirmat que encara s’està a temps de dignificar les institucions i “ser agents útils del nostre temps”. Així ha volgut destacar, com a dada positiva, que gràcies a la reforma laboral s’ha produït un creixement del 7% de l’ocupació juvenil a Catalunya en el primer trimestre del 2022, la taxa d’atur juvenil torna a situar-se per sota del 20% després de dos anys, i la taxa d’emancipació – tot i ser encara dramàtica – va créixer per primer cop en anys després d’estar a mínims històrics. “Tenim camí per recórrer, però tenim un camí obert. Tenim a les nostres mans la possibilitat d’erigir polítiques emancipatòries, d’habitatge i de salut mental que situïn les necessitats i les demandes de les joves al centre; mesures que ens garanteixin un veritable horitzó d’emancipació social,” ha conclòs.
En Comú Podem ha presentat quatre propostes de resolució centrades en l’emancipació, habitatge, salut mental i Educació, cultura i llengua. Aquí les pots consultar.
