El portaveu d’En Comú Podem ha anunciat el vot favorable del grup parlamentari al decret
Aquest matí el portaveu d’En Comú Podem, David Cid, ha començat la seva intervenció referint-se a la negociació de pressupostos sobre la qual s’ha mostrat optimista i ha afirmat que “la negociació avança”. Així, s’ha mostrat satisfet del procés de negociació i ha anunciat que el grup parlamentari no presentarà esmenes a l’articulat. El portaveu també ha fet referència a la Llei de Barris de Verds, que s’admetrà a tràmit al Parlament de Catalunya aquesta setmana i la qual era una de les cinc prioritats amb les quals es va entrar a negociar des del principi. Una llei inspirada en pla de barris del president Maragall que té com a objectiu crear nous llocs de feina als barris de Catalunya a partir de rehabilitació d’edificis, la creació de nous espais verds i l’objectiu de fomentar el comerç de proximitat.
En segon ordre, el diputat i portaveu de medi ambient d’En Comú Podem, Lucas Ferro, ha desenvolupat la posició del grup respecte al Decret llei de les energies renovables presentat pel Govern i que anirà a debat i votació aquest dimecres durant la sessió plenària.
Lucas Ferro ha començat valorant aquest decret com una millora de l’anterior, fet que ha considerat “que cal reconèixer”. També ha volgut puntualitzar i valorar positivament el fet que aquest decret intenti ordenar la situació. “Necessitem desencallar el debat i garantir el desplegament de les energies renovables a Catalunya així com espais de concertació i de participació del territori i de la ciutadania”. Així doncs també ha afirmat que no es pot bloquejar el desplegament eternament “ni sumar les energies renovables a la cultura del “pelotazo” i la massificació de projectes”.
El portaveu ha destacat quins són els dos elements més importants, “es garanteix la participació ciutadana i del territori en la transició, 20% de participació en els grans projectes, i a la vegada, es garanteix que no es massifiqui el territori amb macroprojectes (protegint sòl agrari especialment)”. No obstant això, Ferro ha volgut deixar clar que en termes d’energia renovables “Catalunya va deu anys tard segons els compromisos establerts” i ha afegit “avui Catalunya hauria de produir un 20% de l’energia de fonts renovables, i no estem ni a la meitat. Estem d’acord que pel 2030 cal arribar al 50%, però calen garanties del compliment d’objectius”. Així ha insistit en el fet que “anem deu anys tard i això exigeix posar-se les piles” i ha anunciat que el grup parlamentari d’En Comú Podem votarà a favor “perquè fa deu anys que s’hauria d’haver fet”.
Ferro ha volgut deixar clar que el suport del grup parlamentari és un suport condicionat a diverses qüestions com la compareixença anual de la consellera perquè informi sobre el desplegament d’energies renovables cada any: Projectes aprovats i en tramitació, al desplegament d’una estratègia ambiciosa i proactiva des del sector públic, l’empresa pública d’energia, instruments públics de participació amb ajuntaments, el desplegament de mecanismes de compensació entre els grans nuclis urbans i el conjunt del territori i la culminació d’una llei de transició energètica durant el pròxim 2022.
El portaveu de medi ambient ha afirmat que Catalunya no pot continuar sent el rara avis europeu en matèria d’energies renovables, “celebrem que, per fi, s’hagi elaborat aquest decret. Ara bé, com hem dit, l’ambició energètica i climàtica del Govern no es pot quedar aquí, cal seguir fent passos endavant”. Finalment, ha conclòs afirmant que cal fer tot el possible perquè el consum energètic de Catalunya sigui cobert amb energia renovable, “i cal fer-ho com abans millor”.