Catalunya En comú Podem celebra l’aprovació al Senat de la moció presentada sobre una agenda espanyola migratòria a la Unió Europea. En ella s’acorda promoure la participació de les CCAA, Ajuntaments i altres administracions afectades, així com dialogar amb els diferents actors de la societat civil i ONG’s, amb la fi de portar una agenda pròpia a Europa representativa.
La senadora de CatECP Sara Vilà, ha manifestat que “és molt important la reunió sobre el nou Pacte de Migració i Asil en el sí de la Conferència d’Assumptes Relacionat amb la Unió Europea (CARUE) i és imprescindible comptar amb la Federació de Municipis (FEMP) per a promoure la participació de les administracions regionals i municipals, per tal que tinguin cada vegada més protagonisme en les polítiques migratòries estatals i europees, ja que són elles les que han reclamat quotes d’acolliment quan era necessari, demostrant més solidaritat i respecte als DDHH que els seus propis governs estatals”. També ha advertit que “el Nou Pacte de Migració i Asil no suposa res nou quant polítiques migratòries es refereix i sí un enquistament d’aquest drama humanitari, que lluny de resoldre’s, pot arribar a agreujar l’acumulació de persones migrants i refugiades als països fronterers, com són Espanya, Itàlia, Grècia i Malta”.
La senadora Vilà insisteix que “segons el nou marc, totes les persones migrants irregulars, incloses les rescatades en la mar, seran detingudes a les fronteres exteriors i hauran de sotmetre’s a un procediment accelerat de cribatge (pre-screening) on es determinarà si procedeixen d’un país segur o no, és a dir, si es tracta de persones refugiades o migrants econòmiques”. També la mateixa celeritat del procés pot disminuir notablement les garanties procedimentals pel que es poden donar més incompliments del principi de no devolució i implicar un ús excessiu de la detenció.”
Un dels acords de la moció estableix que “el govern d’Espanya es comprometi a treballar de manera transversal i integral per una solidaritat real entre Estats perquè tots els seus membres participin en l’opció d’acolliment en comptes de la de “patrocini de retorn”, fomentant als països fronterers la cooperació de la resta d’Estats membre. En aquest sentit, l’acord demana també posar els mitjans necessaris i oportuns per a assegurar el salvament de vides i rescat en la mar i posterior reubicació.
La senadora Sara Vilà ha recordat que una de les directrius, que també queda recollida en l’acord, es va expressar en una resolució impulsada pel Grup Verd/EFA del Parlament Europeu el juliol de 2018 que demanava clarament a la Comissió que aclarís que l’ajuda humanitària no pot tipificar-se com a delicte en virtut del Dret de la UE. Aquestes directrius estableixen que no es pot criminalitzar les organitzacions no governamentals, ni cap altre actor no governamental, que dugui a terme operacions de cerca i rescat complint amb el marc jurídic internacional.
Consulta aquí la moció.