Gerardo Pisarello: “Almenys el 14% dels fons europeus per a la reconstrucció haurien de destinar-se als ajuntaments”
El Grup Parlamentari Confederal Unidas Podemos-En Comú Podem-Galicia en Común (UP-ECP-GeC) ha registrat una iniciativa al Congrés per a acabar amb els efectes perversos que vuit anys després encara té per a les administracions públiques, especialment per a les locals, la Llei orgànica 2/2012 d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, imposada pel PP i anomenada Llei Montoro.
La proposició no de llei que signa el diputat d’En Comú Podem Joan Mena com a portaveu substitut planteja, entre altres qüestions, alliberar de les conseqüències que implica la regla de despesa en vigor i que es “permeti a les administracions públiques abordar la crisi econòmica i social a la qual ens enfrontem, eliminant tota trava o condició prèvia tant per a la possibilitat de l’ús del superàvit com per als destins als quals es pugui aplicar”.
Totes les formacions que integren UP-ECP-GeC entenen que la pandèmia produïda pel Covid-19 “ha implotat en una tremenda crisi sanitària i, a conseqüència d’ella, també en una devastadora crisi social que empeny a milions de ciutadans i ciutadanes a una situació de vulnerabilitat”. “Només una decidida política d’inversió pública -incideixen- pot ajudar a contrarestar els efectes d’aquesta brutal crisi social”, ja que “és ineficaç que en aquests moments el diner públic estigui paralitzat als bancs quan cal invertir-lo en les persones”. Denuncien que ara, a més, “els bancs pretenen cobrar a les corporacions locals comissions per aquests diners i sense que es puguin gastar per aquesta regla de despesa”, una norma que s’aplicaria sobre prop de 27.000 milions d’euros immobilitzats.
La PNL recorda que el PP va decidir aplicar la tristament famosa regla de despesa imposada per la Unió Europea (UE) per la crisi de 2008 de manera “molt diferent a la resta d’Europa”. A la UE es va destinar “al conjunt de les administracions públiques, no a cadascuna d’elles per separat com es va imposar al nostre país, i el seu incompliment, a més, no comportava sancions com les que Montoro es va obstinar a aplicar a les nostres corporacions locals”.
D’aquí ve que Unidas Podemos-En Comú Podem-Galicia en Común plantegi en la part propositiva de la seva iniciativa que fins que s’aconsegueixi canviar en profunditat la llei al Parlament, “el Ministeri d’Hisenda i la Secretaria de Finançament Autonòmic i Local comuniquin a les comunitats autònomes i corporacions locals la suspensió de les normes coercitives que s’apliquen davant l’incompliment de les regles fiscals i, en concret, de la regla de despesa, perquè puguin abordar les polítiques necessàries per a protegir a la població de les conseqüències de la pandèmia”.
“En aquest sentit -afegeix la proposició no de llei-, es procedirà a modificar la Guia d’Interpretació de la Regla de Despesa perquè les despeses extraordinàries i reforços en la contractació derivats de la crisi en serveis socials i promoció social, atenció a les persones, neteja, desinfecció, seguretat ciutadana i materials de seguretat d’empleats municipals no computin amb les regles d’estabilitat i sostre de despesa”.
Gerardo Pisarello, diputat d’En Comú Podem i secretari primer de la Mesa del Congrés, assenyala que la nova normalitat “no pot significar mantenir un finançament local que, encara en aquests moments, està en els mateixos nivells del tardo-franquisme ni que comunitats i ajuntaments tornin a finançar-se amb la venda de sòl públic o a través de pelotazos urbanístics, com ja està anunciat el Govern de Díaz Ayuso en la Comunitat de Madrid».
El text recorda que abans d’esclatar la pandèmia del coronavirus el deute de les corporacions locals havia descendit “en un 11% de mitjana en l’últim any, algunes l’han reduït a proporcions mínimes, fins i tot a zero, sent a més les que més han aportat en la reducció del dèficit públic”. A conseqüència d’això, “el superàvit de les corporacions locals espanyoles és cinc dècimes superior a la mitjana de la Unió Europea”, detalla la PNL, situant-se en prop dels 27.000 milions d’euros ja citats.
Unidas Podemos-En Comú Podem-Galicia en Común completa les propostes concretes plasmades en la seva proposició reclamant “superar els límits de la massa salarial, a l’empara de l’anterior, per a la contractació de personal amb caràcter temporal i extraordinari en serveis essencials gestionats directament per les entitats locals”.
A més, planteja que es creï “un fons de compensació amb dotació suficient que vingui a pal·liar la notòria pèrdua d’ingressos que patiran les corporacions locals, principalment en els conceptes de taxes i preus públics”. S’explica que un cas singular “el constitueix el transport urbà col·lectiu de viatgers: la fase de normalització estarà caracteritzada per una progressiva reincorporació dels ciutadans a les seves activitats ordinàries, amb el manteniment de mesures de protecció a la salut i distanciament social en el transport, la qual cosa sens dubte suposarà una important disminució dels ingressos per viatgers i un considerable increment dels costos”.
Pisarello insisteix que és el moment de “reforçar el finançament local amb fons estatals i europeus”, una proposta que també defensa la Federació de Municipis i Províncies (FEMP) i diversos alcaldes de grans ciutats espanyoles, com Barcelona i València. “Si la Unió Europea s’està plantejant flexibilitzar el dèficit en aquest context d’emergència per a l’Estat i les comunitats, ha de fer-ho també per als ajuntaments, que necessitaran inversió extra per a fer costat al comerç local i reforçar els serveis socials”.
El secretari primer de la Mesa ha remarcat que “si a Europa s’està parlant de fons específics de recuperació per a Espanya, almenys el 14% d’aquests fons han de ser per als ajuntaments”
Unidas Podemos-En Comú Podem-Galicia en Común llança avui una campanya a través de les xarxes socials per a explicar amb més detall els objectius que persegueix amb aquestes propostes.